Политическа битка в Брюксел изправя пред фалит стотици хиляди дюнерджии

Това заглавие заля германските медии буквално минути след като евродепутати кръстосаха мечове в залата по темата безопасно ли е месото на най-популярната бърза храна в Европа.

Ако евродепутатите не нанесат промени в правилата за допускане на храни на пазара, то до края на 2018 година хилядите дюнерджийници в Европа наистина ще трябва да затворят.

Как се стигна

дотук

Всъщност всичко започва от недоглеждане. Комисията по защита на околната среда и въпросите на здравеопазването и храните към Европарламента решава на заседанията тази седмица да поправи допусната по-рано грешка, която се отнася до фосфата в хранителните продукти. Той не е забранен, а само се регулира горната му граница.

В различни държави от ЕС положението с него е различно – например в Чехия не го допускат в хранителни продукти, докато в Германия е разрешен в определени граници.

Освен това в списъците, в които се упоменава в кои храни е позволено да има фосфат, комисията е изпуснала да посочи суровото

замразено месо.

А именно от

такова се правят

90% от дюнерите

в Европа.

За да поправи грешката, а и да уеднакви правно ситуацията в целия ЕС, комисията предлага да се прегласуват тези списъци и да се обяви, че фосфат в определени количества е допустим. Този път в списъка е включено и месото за дюнер. Изненадващо обаче зелените и социалдемократите в Европарламента блокират гласуването и казват, че няма достатъчно данни, които да доказват безопасността на фосфата. Ясно е само, че в големи количества той уврежда бъбреците и кръвоносната система. Вредни са дози над 4200 милиграма.

Един дюнер обаче съдържа само 134 милиграма. За сравнение – чаша кола съдържа 210 милиграма фосфат.

Германските християндемократи веднага бият аларма. В крайна сметка, ако блокадата на зелени и социалдемократи върху новия списък остане, то до края на 2018 г. работата си в Германия ще загубят 111 000 души. И не само това – месото за дюнер се произвежда предимно в Германия. Парадоксално, но факт –

Германия

снабдява

с месо за

дюнер

дори Турция

80% от шишовете с месо в дюнерджийниците в Европа също са германски. Забрана на суровото месо с фосфат ще доведе до масови фалити. Дюнерите ще могат да се продават само ако са от прясно месо, което ще качи в пъти цената им и едва ли ще продължат да са най-популярната бърза храна в Европа. Според статистиката дневно в ЕС се изяждат 500 тона дюнери.

Каква е ролята на фосфата в дюнера? Той задържа водата в месото и го прави да е по-сочно. Благодарение на него пластовете върху шиша остават залепени един за друг и не се разпадат. Също така пак заради него месото се изпича едновременно отвън и отвътре.

Използването на фосфати като добавки за храни е разрешено. Изследвания са показали, че в кока-колата има най-голямо съдържание.
Използването на фосфати като добавки за храни е разрешено. Изследвания са показали, че в кока-колата има най-голямо съдържание.
Битката в Европарламента е изцяло политическа. Зелените посочиха, че човешкото здраве е по-важно от бързите разрешения, и затова настояха комисията да представи нов доклад, в който да са описани най-новите проучвания върху това дали фосфатът вреди. Най-рано решение в такъв случай ще има едва в края на 2018 година. Дотогава дюнерите остават в заварено положение и ще продължат да се въртят по шишовете в Европа.

Фосфатите са разрешени от ЕК от 2008 г. като добавки в храни

Регламент на Европейския парламент и на съвета от декември 2008 г. разрешава фосфатите да се употребяват като добавки в голямо разнообразие от храни, включително месни продукти и някои месни заготовки, посочват от здравното министерство у нас.

Максималното количество фосфати, което може да се приема на ден, е до 70 мг на килограм телесно тегло, изразено като фосфор, посочват от Европейският научен комитет по храните.

Фосфорните киселини и фосфати (E338-452) са разрешени в ЕС като добавки в храните, но са включени в програмата на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) за повторна оценка. Тя трябва да е готова до 31 декември 2018 г.

В този контекст всички съответни и най-актуални научни доказателства за тяхната токсичност ще бъдат събрани и оценени.

Подобно изследване на американския Национален институт по здраве разглежда конкретни продукти в отделните групи храни.

Така например в 150 грама свинско, телешко или агнешко месо, но в замразено състояние, както и в различни видове наденички, има около 200-300 милиграма фосфат. 300-400 милиграма е количеството в 150 г порция риба или морска храна.

При повечето сирена и яйца са отчетени около 100-200 милиграма за 50 грама от храната. В обработеното или в т. нар. американско сирене и пармезана веществото е 400-500 милиграма за 50 грама продукт.

От института са изследвали, че в кока-колата има най-много добавен фосфат, на 200 милилитра се падат 50-100 милиграма.

Според методите на изследване в кафето и бирата се среща, но не във всяка напитка. Количеството в кафето е за 150 милилитра от 0 до 100 милиграма фосфат, като е подчертано, че цифрите важат за инстантни продукти.

В пакет бакпулвер количеството е наистина голямо. Най-популярният набухвател съдържа 1500 милиграма фосфат. За сравнение - в маята той е около пет пъти по-малко.

Във фъстъците, бадемите и шам фъстъците нивата също са сравнително високи - около 500 милиграма за 100 г ядки. Тук обаче става дума не за добавен фосфат, а за естествен.

От Българската агенция за безопасност на храните казаха, че няма да коментират въпроса с фосфора. Още повече, че няма влязло в сила решение за промяна.