В България отоплението през зимата и осигуряването на топла вода продължава да е огромен проблем. Най-вече заради горивата.

Веднага щом застудее времето, въздухът в много селища става сивкав, труден за дишане и дори отровен. Това е заради прекаленото използване на въглища с високо съдържание на пепел и на все още влажни дърва за огрев. Те изпълват въздуха с фини прахови частици, които са с превишени норми в около 30 български града.

Вземането на мерки за постепенната забрана на подобни горива и за подобряване на коефициента на полезно действие на печките, в които те се изгарят, обаче е дългосрочен процес.

В същото време все повече български градове и села се присъединяват към националната газоразпределителна система и все повече домакинства имат възможност да инсталират в домовете си

отоплителни

инсталации на

природен газ

Въпреки че първоначалната инвестиция в такива система е значително по-голяма, експлоатацията ѝ през годините изплаща напълно вложението заради по-евтиното гориво и много по-ефективното му използване.

Последният хит при газовите инсталации е използването на т.нар. кондензни газови котли. При тях може да се постигнат безпрецедентните 98% КПД (коефициент на полезно действие).

Това е така, защото кондензната техника използва не само пряко топлината, която се получава при горенето на природния газ, но и допълнителната, която се съдържа във водните пари и която на практика е отпадна.

Кондензните котли извличат почти напълно топлината в отработените газове и я отдават обратно на отоплителната система.

Това се получава с помощта на вградените мощни топлообменници, които дотолкова охлаждат отработените газове, преди те да се изхвърлят през комина, че съдържащите се в тях водни пари кондензират и отделената при кондензацията топлина се предава на отоплителната инсталация. При конвенционалните газови котли именно тази топлина остава неоползотворена.

Естествено, високата ефективност означава автоматично намаление на използването на гориво и тази допълнителна енергийна ефективност спестява значителни средства на всяко домакинство, което използва кондензни котли. Въпреки че те все още не са задължителни, не е далеч времето, когато поне в ЕС на пазара вече няма да се допускат да се продават газови котли, които не са кондензни.

Съвременните газови котли освен това съчетават тази енергийна ефективност

с последните

постижения в

електрониката

Те имат осветени LCD дисплеи, които показват както външната температура, така и реалната температура на отоплителната система. Освен това с интуитивната си система са лесни за управление особено в преходните сезони, когато мощността на котела трябва да е доста по-гъвкава от обикновено.