От 1 януари 2018 г. търговията на двете най-големи стокови борси в България - Софийската стокова борса /ССБ/ и Българска стокова борса /БСБ/, ще се осъществява на едно място. Това обяви изпълнителният директор на ССБ Васил Симов на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. Той уточни, че от Нова година сделките ще се сключват само на Софийската стокова борса като всички членове, брокери, търговци, които търгуват на Българска стокова борса /БСБ/, ще търгуват на Софийската без да заплащат встъпителни такси, които са типични за всяка една борсова институция, предаде БТА.

Васил Симов уточни, че в момента Държавната комисия по стоковите борси и тържищата е дала лиценз на три стокови борси в страната - "Българска стокова борса" АД, "Софийска стокова борса" АД и "Национална стокова борса" АД. Първите две обаче са най-големите в страната, докато тази в Пловдив е с доста по-скромен оборот.

Изпълнителният директор на ССБ информира, че след подписания преди около година меморандум за обединението на двете стокови борси са започнали действия и процедури, така че да се стигне до сливането на двете борси и заработването на една още по-голяма и обединена стокова борса в България. По думите му за разлика от другите търговски субекти - банки, застрахователни компании, фирми и други, които се занимават с бизнес, е нормално да има конкуренция, но при борсовата търговия е точно обратното. Според него световната практиката сочи, че в една държава с размерите и икономиката на България една стокова борса е предостатъчна. "Най-важното нещо е да се концентрира, да се направи пазар, който е силно ликвиден. Това означава на едно място да се съберат много търговци и те да търгуват на едно място", добави Симов.

Васил Симов се надява преди средата на 2018 г. двете борси и деюре да се обединят. "Този процес ще продължи няколко месеца, няма да може да отсечем точно 1 януари, може би ще има няколко месеца на напасване, на довършване на някои стари сделки, които са започнати от минали периоди", уточни изпълнителният директор на ССБ. Той допълни, че по-важното е търговците, брокерите и фирмите-членки да свикнат, че ще търгуват на един под /на едно място/.

Директорът на Българската стокова борса Георги Найденов допълни, че двете борси са си дали шест месеца да уточнят правилниците си, да удовлетворят желанията на акционерите, като реалната търговия от 1 януари ще започне да се осъществява само на Софийска стокова борса.

Васил Симов отговори на въпрос на БТА, че заедно с Георги Найденов са отворени за обединение и с Националната стокова борса, но засега липсва подобно желание от страна на борсата в Пловдив.