Три малки и средни предприятия от Япония възнамеряват да започнат производство в България. Това е станало известно по време на срещата на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева с посланика на Япония Масато Ватанабе, съобщиха от Агенцията.

Първата компания вече е започнала производство на замразено суши в Пловдив. Продукцията ще е предназначена за българския пазар и за останалите страни от Европейския съюз, е посочил посланикът.

Останалите две фирми са в напреднала фаза да стъпят в страната. Голяма японска компания, която вече има три завода у нас, също работи с много малки и средни предприятия като поддоставчици. Посланикът е обяснил, че в трите завода се очаква да работят 8000 души.

Мариета Захариева е отбелязала, че с влизането в сила на споразумението за свободна търговия между Япония и ЕС ще се увеличи интересът на японски инвестиции към България. Отделно повече български компании ще търсят партньори за износ на продукция за Япония. Двамата са постигнали съгласие за организиране на бизнес делегации и форуми между двете страни през 2018 г. Целта е установяване на партньорства между фирмите.