България бележи силно икономическо възстановяване, но основното предизвикателство пред управляващите е да го превърнат в трайно и приобщаващо сближаване на доходите на хората към равнищата в по-богатите страни-членки на Европейския съюз.

Това е основната оценка на Международния валутен фонд след редовната му мисия в България.

Постигането на тази цел изисква по-добро използване на публичните разходи, по-добро управление на държавните предприятия, вкл. и на Българската банка за развитие, и още по-силна рамка за финансова стабилност, препоръчват от фонда.

Основните политики и практики в надзора трябва да насърчават пазарно разпределение на спестяванията, което допринася за по-силния и устойчив растеж, докато в същото време служи като линия на защита срещу корумпирани бизнес практики, съветват от фонда.

МВФ подчертава подкрепата си България да се присъедини към механизма ERM II, за да стане част от еврозоната.

Ръстът от 3,9% през 2016 г. ще се запази близък и през 2017 и 2018 г., потвърждават от финансовата институция. Те оценяват положително фискалната стратегия, заложена в бюджета за 2018 г. Прогнозите за приходите с таргетиранего на дефицит от 1% от БВП за 2018 г. са разумни, подчертават от фонда. В същото време обаче те смятат, че има пространство за усъвършенстване на събирането на ДДС, за повишаване на имотните данъци и за намаляване на необявената работна дейност.