Вестник “Хабертюрк” обяви

промяна в трасето, газопроводът

няма да стигне до Гърция

След като стигне до Истанбул, газопроводът “Турски поток”, който прави руската компания “Газпром”, ще завие към България, а не към Гърция. Тази новина публикува в четвъртък турското издание “Хабертюрк”, а вечерта бе коментирана и от премиера Бойко Борисов.

“Август ходихме на инспекция за газопровода от България до Турция. Кое ви учудва? Защо строим този интерконектор, защо, мислите, се готвим за този момент? Кога “Турски поток" е минавал през Гърция?”, заяви премиерът в Брюксел.

“В момента газът за Турция минава през България. Когато мине “Турски поток”, този газ, който минава в момента през България, ще спре. За да не ни останат празни тръбите, ние се договорихме

на 1 юли 2018 г.

да е готов

интерконекторът

ни с Турция

Той се строи в момента, там са машините, полагат се едни огромни тръби”, разясни премиерът.

“Едната тръба от “Турски поток” си отива в Истанбул, а другата ще дойде в България, иначе оставаме встрани от газопреносната мрежа. С това нещо съм запознал и Туск, и Юнкер. В кабинета на Юнкер стои именно тази схема на “Турски поток”. В термина, който сме приели, става въпрос не за транзит, а за търговия. Ние

по нашите

газови

магистрали ще

транспортираме

Газовият хъб се казва “Балкан”, а аз добавям към него и Европейски”, каза още Борисов.

Според информацията на турското издание “Хабертюрк” втората тръба по проекта, която трябва да захрани европейските клиенти на “Газпром”, ще мине през България, а не каквито бяха досегашните очаквания през Гърция.

От “Хабертюрк” съобщават, че промяната в маршрута е обсъдена в турското Министерство на енергетиката и България е уведомена на най-високо ниво. Страната ни вече е започнала подготовка за реализацията на проекта, твърди още турското издание.

Плановете на Русия са да изгради газопровод по дъното на Черно море с две тръби с общ капацитет от малко над 30 млрд. куб. метра газ годишно. Първата е за турските клиенти, а втората - за Европа. Досега нагласите бяха газът за Европа да минава през

хъб на границата

между Гърция

и Турция

На този етап обаче няма водени преговори между ЕС и Русия за реализацията на газопровода.

Отношенията между Турция и Гърция сериозно охладняха в последните дни след визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина. Вместо да намали напрежението между двете страни, Ердоган заяви претенциите си за преразглеждане на договора от Лозана, с което си спечели негативизма на гръцката страна.

В Русия също не са коментирали твърдо откъде ще мине тръбата на “Турски поток”, насочена към Европа. Руският енергиен министър Александър Новак няколко пъти повтори, че на този етап се анализират всякакви варианти.