Две от най-големите компании в Холивуд обявиха сливането си.

Филмовият гигант “Дисни” потвърди, че ще придобие 21 Century Fox от медийния магнат Рупърт Мърдок за 54 млрд. долара. Колосалната сделка включва филмовите студиа на Twentieth Century Fox Film and Television, както и част от кабелните и международните телевизионни компании на Мърдок.

Под контрола на магната ще остане мрежата Fox Broadcasting, както и телевизиите Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 и Big Ten Network. Те ще бъдат отделени в новорегистрирана компания.

Мърдок и семейството му ще получат дял от 4,25% в “Дисни”, която пък ще вземе 39% от британския новинарски канал Sky News. Впоследствие филмовият гигант ще получи и останалите 61%. В момента сделката е проверявана от британските антимонополни регулатори.

“Придобиването на тази звездна колекция от фирми отразява нарастващото потребителско търсене на богато разнообразие от развлечения, които са по-привлекателни, достъпни и удобни от всякога", каза изпълнителният директор на “Дисни” Робърт Айгър. По искане на двата борда Айгър се съгласи да продължи работата си като председател и главен изпълнителен директор на “Дисни” до края на календарната 2021 година.