Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че коледните добавки за пенсионерите имат социален характер и идеята им е да подпомагат хората с най-ниски доходи. Петков каза това по време на парламентарния контрол в отговор на питане от народните представители Георги Гьоков, Виолета Желева и Кристина Сидорова, предаде БТА.

Според депутатите един милион български пенсионери са ощетени, защото не са получили коледни добавки. Депутатите попитаха защо въпреки обещанията от страна на министъра за компенсиране на по-голяма група от хора тази година, това не се е случило.

Бисер Петков обясни, че няма да скрие, че са правени разчети за диференцирано изплащане на коледните добавки, за да се преодолее това, че част от пенсионерите са получили по-голямо увеличение на пенсиите през тази година - минималните пенсии през 2017 година стигнаха до 200 лева с двукратното увеличение. По думите на министъра при разчетите се е оказало обаче, че съществуват технически и информационни проблеми, които не гарантират по-голяма справедливост. По тази причина е запазен подходът, който се прилага няколко години - да се дават добавки на пенсионерите, чиито пенсии или сбор от пенсиите, са под линията на бедността. За тази година беше възприета линията на бедност за 2018 година - 321 лева,за да не отпаднат от коледното подпомагане хора, които са получили великденски добавки.