10 хил. безработни ще чистят

Общо 110 хил. души ще обучи държавата на занаят и професия, за да помогне на фирмите да намерят работници.

60 хил. безработни младежи ще бъдат пратени на обучение по професия и чужд език, а държавата ще плати 322 млн. лв. Освен тях още 50 хил. души ще бъдат квалифицирани за най-търсените професии у нас, съобщи социалният министър Бисер Петков по време на парламентарния контрол.

За целта ще се проведат срещи с бизнеса , за да се уточни в кои отрасли са нужни най-много кадри, и в тях да се насочат силите на държавата.

От догодина ще стартира и програма “Работа”. За нея са предвидени над 80 млн. лв., с които ще се наемат 10 хил. чистачи и помощници в над 196 общини.

Около 417 хил. човека са работили за минимална заплата тази година, сочат данните на социалното министерство. В сряда се очаква правителството да приеме новия размер на минималната заплат- 510 лв.

Трябва да се работи и за покачване на средната заплата, препоръча Петков.

През тази година правителството опусна коледни добавки по 40 лв. за над 1, 2 млн. пенсионери. Още толкова обаче останаха без добавка.

“Направихме разчети за деференцирано разплащане, за да се преодолее по някакъв начин двукратното увеличение на минималната пенсия. Но преценихме, че най-обективният критерий е обвързването с линията на бедност”, каза социалният министър.

До седмици се очаква здравното министерство да е готово с промените в наредбата за ТЕЛК. Въпреки критиките политическите групи в парламента не са внесли предложения и становища за реформата, обясни Петков. Според него НОИ ще може да прави оценки на остатъчната работоспособност едва от 2019 г.