Най-хубавото нещо в ски-ваканциите в Банско е, че не ти е необходимо да караш ски толкова, пише журналистът Нийл Кларк от британското издание The Daily Mail, цитирано от "Фокус".


Неговият пътепис за българския курорт разкрива един доволен турист. Има толкова много за вършене далеч от склоновете, че със съпругата ми се чудихме как хората откриват време да обуят ски-ботушите си. Нашето зимно пътешествие започна, когато се срещнахме с нашия ски-инструктор на летището в София.

„Добрата новина е, че ще има много нов сняг“, ни каза той. След тричасово пътуване през българската провинция ние пристигнахме в четиризвездния хотел. Нашата просторна стая включваше кухничка, хол и веранда с прекрасна гледка към Пирин. На следващата сутрин ние премерихме нашето ски-оборудване, но, все още уморени от пътуването решихме да си починем и да разучим стария град. Банско се е променило много откакто го посетихме през 2006 г. с много нови строежи, но за нас бе удоволствие да открием, че нашият любим местен ресторант на главния площад е все още там. На следващия ден, моят рожден ден, ние вече бяхме готови да се изкачваме. Лифтът ни отнесе на половин часово пътуване до Бъндеришка поляна, където се водят уроци по ски. На следващата сутрин, отидохме на разходка в планината. Снегът падаше силно, докато си проправяхме път през гъстата гора.

Бе вълшебно да се спре и да изядем своя подготвен обяд, скрили се в основата на голям бор. Освен чуруликането на птиците бе пълна тишина. Перфектният контраст за разходката в дебелия сняг бе къпането в горещите минерални извори и ние направихме това в близкия град Баня. През последния ни ден ние се запътихме отново към Бъндеришка поляна и на връщане в базовия лагер бяхме прегладнели. Храната, която ни бе предложена през седмицата бе наистина добра – смесица от традициозна българска и международна кухня. На връщане към летището ние си спомнихме, че макар и да има много път докато станем част от националния отбор на Великобритания по ски, ние открихме какво е едно истинско зимно чудо.