Замъкът струва $301 милиона

Френският замък Chateau Louis XIV бе построен през 2009 година в красив парк на 15 минути от Париж и недалеч от Версай, а през 2015 година бе продаден за 301 милиона долара. Името на собственика обаче остана неизвестно.

Сега в. "Ню Йорк таймс" разкрива, че това е престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман (32 г.). Собствеността била крита с помощта на фирми, регистрирани във Франция и Люксембург.

Замъкът се смята за най-скъпия дом в света, а журналистите от американския вестник го определят като поредния трофей за принца, заедно с яхтата му Serene за $500 млн. и картината "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи, струваща $450 млн.

Chateau Louis XIV е изпълнен в стила на XVII век и разполага с десетки спални и бани, киносалон, разкошна винарна и още куп екстри. Целият имот с парка се разпростира на площ от 230 670 кв. м.

През юни тази година кралят на Саудитска Арабия Салман (81) сам посочи Мохамед бин Салман за престолонаследник. През ноември принцът нареди ареста на 11 души - принцове и бизнесмени, по обвинения за корупция. По-късно повечето бяха освободени, но заради сделка с правосъдието и предаване на властта на активи.

Факсимиле "Ню Йорк таймс"
Факсимиле "Ню Йорк таймс"
Мохамед бин Салман Снимка Ройтерс
Мохамед бин Салман Снимка Ройтерс