Точно 160 г.след раждането си в италианския град Алесандрия, област Пиемонт, фалира най-известната марка шаки в света „Борсалино”. Това стана, след като съдът на Алесандрия отхвърли плана за спасяването й от страна на последния й собственик швейцарски бизнесмен, и обяви фалит за историческата компания.

През 1857 г. братята Джузепе и Ладзаро Борсалино откриват лаборатория за шапки в Алесандрия. Много скоро тя се превръща в мит, особено след като Хъмфри Богарт я носи във финалната сцена на филма „Казабланка”.

В началото на XX в. „Борсалино” става най-голямата фабрика в Алесандрия, родният град на писателя Умберто Еко, който също е неин страстен почитател. Шапката става един от символите на Италия по света. През 1914 г. се изнасят 2 млн.шапки в чужбина и „Борсалино” буквално залива световните пазари. Тя става задължителен аксесоар за всяка звезда, за всеки актьор, за всеки известен политик, но и за гангстерите. Това е шапката на Ал Капоне.

„Борсалино” се сдобива с неустим чар и след като я носят Ален Делон, Жан-Пол Белмондо, Федерико Фелини, Робърт Редфорд, Робърт де Ниро („Недосегаемите”). Тази шапка е на главата и на френския президент Франсоа Митеран, но преди това и на Уинстън Чърчил и Ърнест Хемингуей. В Италия я носи и Силвио Берлускони.

„Борсалино” става култов аксесоар. В края на XX в.обаче производителите й вече не успяват да „скърпят” бюджетите на фирмата. Нейното седалище напуска Алесандрия и отива в Спинета Маренго, а последният наследник от фамилията Борсалино я продава на милански предприемач. През 90-те години „Борсалино” дори попада под ударите на операция „Чисти ръце”,защото се оказва, че двамата й собственици са нещо като касиери на местните социалисти. Акциите на първия от тях се конфискуват, а вторият собственик се самоубива в затвора. След серия от други смени на собствеността „Борсалино” стига и до сегашния си банкрут.

Ален Делон и Жан-Пол Белмондо във филма “Борсалино”
Ален Делон и Жан-Пол Белмондо във филма “Борсалино”
Джъд Лоу с “Борсалино”
Джъд Лоу с “Борсалино”