Първите доставки в Турция на руските зенитни ракетни системи С-400 ще започнат през март 2020 г., съобщи в интервю за днешния брой на вестник "Комерсант" директорът на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов, предаде ТАСС.

"Ние планираме първите доставки да започнат през март 2020 г.", заяви Чемезов.

Той отбеляза, че министерствата на финансите на Русия и Турция вече са завършили преговорите по финансовите въпроси и остава само окончателните документи да бъдат одобрени. "Мога да кажа, че 45 процента от общата сума по договора ще бъдат изплатени авансово, а 55 процента са руски кредит", заяви ръководителят на "Ростех".

Стойността на договора за покупката на четири комплекса С-400 е 2,5 милиарда долара, предава БТА. 

Турция ще бъде първата страна членка на НАТО, която ще закупи модерната руска зенитна система земя-въздух, отбеляза Чемезов, цитиран от ДПА.

Тази технология е несъвместима с натовските системи, но може да прихваща въздушни цели в обхват от 400 километра, посочва агенцията.

Американски военни представители и политици изразиха тревога от турските намерения за закупуване на руската зенитна система, припомня ДПА.

През септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му е подписала договор с Русия и е направила първоначалното плащане.