Към 90-годишния наследствен имот на Симеон и Мария Луиза държавата няма никакви претенции

90-годишната къща на Симеон Сакскобургготски в Баня не се продава. Царят няма нищо общо със слухове за продажби или винарски изби. Това обясни пред “24 часа” адвокатът му Асен Ошанов.

Пловдивски сайт твърди, че Симеон и сестра му Мария Луиза продават за 11 милиона лева къщата в пакет с винарска изба и лозя.

“Чух за това и съм изненадан, но никой не се е свързал с мен”, обясни пред “24 часа” кметът Стамен Гешев. Той си спомня, че преди 5-6 г. идвали руснаци да оглеждат имота. Тогава в градчето пък се говорело за цена от 2,5 млн. евро.

Имотът в Баня е наследство на царя и сестра му от баща им Борис III и държавата няма никакви претенции към него. На изборите през 2002 г. Симеон упражни правото си на глас в градчето. Съпругата му Маргарита не пропускала да плува в минералните басйини. Тя казвала, че водата е превъзходна.

Асен Ошанов допълва, че Симеон стопанисва лично имота и към него няма и никога не е имало винарска изба.

Единствената връзка, която можело да се направи, е, че царят е дал съгласие за провеждане на някоя и друга дегустация в трапезарията на вилата, на собственика на избата Бранимир Ботев, обясни още Ошанов.

Според местни, ако някой знае подробности, е точно бившият шеф на изба “Розова долина” Бранимир Ботев.

“Нищо не мога да кажа. Намирате ме на 4000 км от България. От 20 дни съм извън страната. А вече 5 г. не съм председател на надзорния съвет на “Розова долина”, заяви Ботев. Според общинари в момента банка държи избата.

Къщата на царя е завършена през 1929 г. Борис Трети идвал в нея, за да се лекува в минералните извори. Сградата е на 2 етажа, има голям салон, трапезария, спални, кухня, бани. В годините на комунизма поддръжката била поверена на ВМЗ - Сопот.