България е страната- членка на ЕС, в която най-голяма част от населението декларира, че не е в състояние да отоплява нормално жилищата си през зимата. Това показват данни на Евростат.

У нас 39% от населението твърдят, че студуват през зимата. Следващите две държави в тази класация са Литва и Гърция, където оплакващите се от същото са с десет процентни пункта по-малко - 29% от населението.

Очаквано в обратния край на класацията са предимно северните държави - Финландия, Швеция, Дания, Холандия и др., където суровите условия през зимата са приучили населението да отоплява добре жилищата си. Там едва два процента от хората твърдят, че студуват. Средният процент за ЕС е 8,7.

България не влиза за първи път в подобна класация. Още в първия доклад на Европейската комисия за енергийната бедност от 2015 г. се оказа, че България заема първо място по най-голям дял на домакинствата, които нямат средства да отопляват добре жилищата си.

Около 500 хиляди българи, или 14% от населението у нас, се налага да бъдат е подпомагани през зимата, въпреки че цените на енергията са сред най-ниските в ЕС. Причината са ниските доходи и недобре изолираните жилища.