Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ привлича вниманието на бизнеса и обществените организации с много възможности за финансиране на нови продукти и фирми, създаващи някакви иновации.

Една от възможностите тази година е процедурата „Разработване на продуктови и производствени иновации“, по която ще се отпуснат 35 млн. евро, за които компаниите могат да кандидатстват в екип с научни и обществени организации.

Разбира се, става въпрос за определен тип иновации, които са заявени за подкрепа в Иновационната стратегия за интелигентна специализация.

Например в областта на Информационните и комуникационни технологии се подкрепят нови подходи в производството и в дизайна, в машиностроенето и медицината.

Обект на подкрепа са и т.нар. творчески индустрии, например дигитализация на културно-историческо наследство, развлекателни и образователни игри, 3D дигитализация и др.

Другите сектори на подкрепа са: Мехатроника и чисти технологии, Индустрии за здравословен живот и биотехнологии, Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии.

.bg/мнението на специалиста

Велина Савчева*

*Велина Савчева е консултант със 7-годишен опит по европейски проекти по програмите ОП „Иновации и конкурентоспособност“, "Трансгранично сътрудничество", "Интелигентна енергия Европа", "Седма рамкова програма", "Рамкова програма за конкурентоспособност и иновации" (CIP). Има магистратура по "Международен бизнес" от Университета в Ковънтри, Великобритания.

Как да кандидатстваме за помощ за иновации

Новата процедура за бизнеса „Разработване на продуктови и производствени иновации“ по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., която се очакваше от месец март 2017 г., бе обявена за публично обсъждане през април, като началото на прием на проекти се очаква през май 2017 г. Самият период на приемане на проекти ще трае около 3 месеца.

Общият бюджет по процедурата е 35 млн. евро, които са предвидени за микро, малки, средни и големи предприятия с поне 3 финансови години живот, за да подкрепят разработването на иновации под формата на продукти и услуги, или процеси. Бюджетът по процедурата е разпределен на различен тип предприятия по големина. 20 млн. евро са заделени за микро и малки предприятия, 7 млн. евро е квотата за средни предприятия, а 8 млн. евро ще се ползват от големи фирми. Минималната субсидия на проект е 100 000 лв., а „таванът“ зависи от големината на предприятието – 500 000 лв. за микро и малки, 750 000 лв. за средни и 1 млн. лв. за големи.

Предприятията могат да кандидатстват с проект самостоятелно или в партньорство с научна организация.

Какво се разбира под иновация?

По процедурата ще се финансират продуктови и производствени иновации. Под продуктова иновация се разбират стоки или услуги, които са нови или имат значителни подобрения във функционални и технически характеристики или в начина на ползване. Това означава, че може да има подобряване на степента на удобство на ползване или да има нови функции и др.

Производствената иновация се отнася до нов или значително подобрен процес в производството или в доставката на продукта и услугата. Това значи, че може да са променени ползваните технологии при производствения процес, оборудването или софтуерите.

Важно е кандидатите да знаят, че иновацията трябва да се реализира в заявените области на подкрепа, независимо в коя област, или по-точно какъв код има компанията в Класификатора на икономическите дейности. Областите са приоритетни за оперативната програма в рамките на настоящия програмен период до 2020 г. и това са: ИКТ и информатика, мехатроника и чисти технологии, индустрия за здравословен живот и биотехнологии, нови технологии в креативните и рекреативните индустрии. Това са заявените тематичните области на Иновационната стратегия за интелигента специализация (ИСИС).

Кандидатите трябва да докажат иновацията си в проектите, като аргументират иновативността на продукта или процеса чрез сравнение с подобни продукти, услуги или процеси. Иновацията трябва да отговаря и на определено ниво на технологична готовност.

Какъв вид проекти се подкрепят?

В областта на ИКТ и информатика се очаква да се подкрепят нови подходи в производството и в дизайна, ИКТ подходи в машиностроенето и медицината. Проекти от областта на творческите индустрии, които включват ИКТ подход, също влизат в тази група – това би могло да е дигитализация на културно-историческо наследство, развлекателни и образователни игри, 3D дигитализация и др.

Другите сектори на подкрепа са: Мехатроника и чисти технологии, Индустрии за здравословен живот и биотехнологии, Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии. В областта на здравословния живот и биотехнологиите ще се подкрепят инициативи за чисто производство и преработка на специфични български съставки, или на специализирани храни като бебешки, например. Тук се включва също производство на инструменти, оборудване, консумативи за медицинска и дентална диагностика и терапия или пък производство на инсталации за добиване на екологично чиста електроенергия и промишлена вода.

Креативните и рекреативните индустрии като област включват културните и творческите индустрии. Това означава че се допускат иновативни проекти от областта на архитектурата, библиотекарството, производството на филми, телевизионна и друга медийна продукция, занаятчийство, производство на видео игри и приложения с образователен и развлекателен характер, друга издателска дейност, сценични и визуални изкуства, алтернативен туризъм и др.

Какви разходи се позволяват

Процедурата дава възможност да се кандидатства по два елемента, като единият е свързан със самата иновация като създаване на прототипи и пилотни линии и тяхното тестване, а другият – с придобиване на материални и нематериални активи, които са необходими за извършване на дейността. Може да се кандидатства с проект по двата компонента или само по първия. Ако проектът включва двата компонента, разходите за покупка на дълготрайни материални активи и софтуери не трябва да надвишават 50% от проекта.

Елемент А включва разходи за възнаграждения на изследователски, технически и друг персонал, свързан с разработването на иновацията; разходи за оборудване и наеми на помещения и сгради за периода на инициативата, разходи за патенти и външни услуги. За този елемент се прилага един нов режим на кандидатстване, наречен „Помощи за проекти за научноизследователска и развойна дейност“, според който безвъзмездната финансова помощ може да покрие от 25% до 50% от тези разходи.

При Елемент Б се прилага известният режим за „минимални помощи“, според който 70% от разходите могат да бъдат покрити от грант, но трябва да се спази ограничението, че кандидатът не може да получи повече от 200 000 евро субсидия в рамките на 3 години. Това значи фирмата да сметне всички получени субсидии в този период заедно с тази, за която кандидатства по настоящата процедура.

Във видовете разходи също има някои финансови ограничения. Стойността на дълготрайните материални активи не трябва да надвишава 100 000 лв. Софтуерът, който ще се закупи за разработване на иновацията, също не трябва да надвишава 100 000 лв. По този компонент се покриват цената на визуализацията на проекта и това, което е свързано със защитата на интелектуалната собственост.

Кое ще даде преднина в класирането

Оценката на проектите по процедура „Разработване на продуктови и производствени иновации“ е на базата на методология, която се използва и за другите схеми по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, в които също се добавят бонус точки за проекти на приоритизирани сектори и региони, а също така на доказване на по-добър капацитет за реализация.

Допълнителни точки при класирането ще получат проектите, в които се доказва пазарна приложимост и жизнеспособност на иновацията. Допълнителни 20 точки получават проектите, които имат за цел да разработят иновации на европейско и световно ниво. Преднина в класирането ще получат и фирмите, които докладват финансови показатели, демонстриращи рентабилност и капацитет за въвеждане на иновации, включително опит с предишни подобни проекти.

Както за цялата програма, всеки проект, който ще се реализира в Северозападния район на планиране на страната ще получи също допълнителен стимул.

Ограничения

От новия програмен период в ОП „Иновации и конкурентоспособност“ е въведен лимит, който ограничава получените грантове от фирми за период от 7 години. Затова всеки кандидат трябва внимателно да изчисли получените грантове и да има предвид планираните кандидатствания и през 2017 г. Правилото е, че безвъзмездната финансова помощ, която се заявява в проекта, събрана заедно с всеки получен грант по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и предишната ОП „Конкурентоспособност“ за период от последните 7 години, не трябва да надвишава: за микро и малки предприятия – 2,5 млн. лв., за средни предприятия – 5 млн. лв., а за големи предприятия – 7,5 млн. лв.