България очаква до юли да подаде молба за включване в механизма за подготовка за членство в еврозоната, известен като ERM-2, съобщи "Ройтерс". Агенцията се позовава на изказване на финансовия министър Владислав Горанов пред групата чуждестранни журналисти, които от четвъртък обикалят институции и места в България, организирани от Председателството на Съвета на ЕС.

"Най-вероятно ще кандидатстваме в първите 6 месеца", казал Горанов на срещата в четвъртък чрез преводач. По-късно говорителка потвърдила, че той има предвид първата половина на 2018 година, информира "Дневник".

"По никакъв начин ние не представляваме какъвто и да е риск за еврозоната", казал още Горанов. Той дал пример с това, че българският лев е във валутен борд и обменният му курс е обвързан с този на еврото, както и че основните икономически показатели на България са стабилни и покриват критериите за членство в еврозоната. Бюджетът е с излишък, инфлацията е под контрол и нивото на задлъжнялост е едно от най-ниските сред страните от ЕС.