50 фирми получиха

договори, парите

са от еврофондовете

50 договора за енергийна ефективност в предприятията за 195 млн. лв. връчи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев в четвъртък. Започваме годината по много добър начин, с тези 195 млн. лв. стойността на договорените пари по ОП “Иновации и конкурентоспособност” надхвърлят 1,5 млрд. лв., или близо 64% от ресурса, заяви той. Фирмите, които получиха договорите, са спечелили финансиране по процедурата “Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия”.

Новото е, че безвъзмездната помощ за тях е по-малко от половината от тези средства, или около 95 млн. Останалите над 100 млн. лв. си ги осигуряват самите предприятия.

“Това е ясно доказателство, че те са конкурентни компании, които инвестират значителни средства за своята по-добра ефективност”, каза зам.-министърът. Предварителните анализи показвали, че при някои фирми ефективността ще се подобри с десетки пъти. Съществено е и намаляването на вредните емисии, както и реализираните енергийни спестявания.

“Когато даваме официален старт на българското председателство на Съвета на ЕС, стартираме и поредните проекти за модернизиране на българските компании чрез европейската безвъзмездна помощ”, каза още икономическият заместник-министър.

Освен инвестициите в ново по-енергийно ефективно оборудване в 85% от сключените договори - 42 броя, се предвижда въвеждането и сертифицирането на системи за енергиен мениджмънт, а при 30- и на автоматизирани системи за мониторинг и контрол на енергопотреблението.

При други 35 от сключилите договори предприятия се планират системи за оползотворяване на отпадната топлина, генерирана при производствения процес.