Вече има изработен от нас план за развитие на туризма на Витоша, както и за създаване на ски зона “Алеко”. Това заявиха вчера от концесионера на ски зоната “Витоша ски” по повод пресконференция на ДСБ, “Зелените” и “Да, България”. Те поискаха да се разработи цялостен план за развитие на туризма на Витоша.

От концесионера допълват, че плановете не са реализирани, защото са блокирани в съда от зелени неправителствени организации. Впоследствие с промени в Закона за горите били забранени всякакви действия в планината, тъй като планът за управление на Витоша като национален парк забранява промяна на предназначението на земите под съоръженията.

“Ние и днес препотвърждаваме готовността си да приемем всяка юридически валидна идея и да развием планинската инфраструктура в рамките на закона. Готови сме да изслушаме и общинските съветници на ДСБ и заедно да работим за превръщането на Витоша в европейско място за отдих и спорт с модерна инфраструктура”, се казва в становището на “Витоша ски”.

По-рано шефът на СОС Елен Герджиков опроверга във фейсбук твърдението, че ГЕРБ е гласувала решението за приватизацията на “Въжени линии”. “Вярвам, че след приемането на плана за управление на парк “Витоша” и приемане на специализирани устройствени планове Столична община ще има достатъчно лостове да изисква инвестиции и модернизация на съоръженията, без значение кой е операторът. За нас е важно да гарантираме на софиянци достъпа до планината”, пише Герджиков.