Петролната компания “Инса ойл” е един от инвеститорите във фонда, който е одобрен за купувач на Общинска банка, стана ясно след решение на Управителния съвет на БНБ. То бе обявено в четвъртък. На заседанието е било дадено разрешение на “Новито опортюнитиис фонд” да придобие 67% от Общинска банка.

От БНБ са установили, че всички акции на регистрирания в Лихтенщайн “Новито” са собственост на инвестиционния фонд “КАИАК фонд мениджмънт”, също с лихтенщайнска регистрация.

След анализ на предоставените документи и на допълнителна информация от княжеството, станало ясно, че един от инвеститорите, които участва във фонда, е българската компания “Инса Ойл”. Тя обаче няма право на глас при вземането на решения. От централната банка са уведомили купувача, че превръщането на инвестиционни дялове в акции с право на глас в “Новито” може да се извършва само след одобрение от БНБ.

“Инса ойл” е една сравнително големите петролни компании у нас, има и рафинерия. Занимава се с търговия с горива в България, Румъния, Гърция, Сърбия и Косово. Отскоро започна изграждането и на собствена верига от бензиностанции у нас.

Собственик е Георги Самуилов, който до преди година държеше и футболния отбор “Ботев” - Пловдив. “24 часа” потърси Георги Самуилов, но до редакционното приключване на броя не установихме връзка с него.

Управителният съвет на БНБ е дал още съгласие СИБАНК да се преобразува чрез вливане в ОББ. Централната банка даде съгласие и на “БНП Париба пърсънъл файненс” да работи като клон на едноименната френска банка.

“Инса ойл” е един от

инвеститорите във фонда,

купил Общинска банка

БНБ разреши сделката,

както и сливането

на СИБАНК и ОББ

ДИМИТЪР РАДЕВ