България и сега изпълнява критериите за еврозоната

Централната банка изгражда специален фонд за преструктуриране, който до 2024 г. ще покрива 2% от гарантираните депозити. Това припомня управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за „Файненшъл Таймс“. Той подчертава, че българската банкова система е много здрава, капиталовата адекватност и коефициентите на ликвидност са по-високи, отколкото средните да ЕС, а рентабилността е близо до равнищата от преди кризата през 2009 г. вече две поредни години.

Изданието подчертава, че Радев работи усилено по подготовката на България за евентуално влизане в еврозоната. Някои представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на столици на страни от еврозоната са на мнение, че ще бъде прибързано България да бъде приета като 20-та членка на валутния съюз, тъй като доходът на глава от населението е нисък и съществуват недостатъци в съдебната система, пише изданието, Управителят на централната ни банка е категоричен, че страната ни и в момента изпълнява всички критерии за членство в еврозоната.

На въпрос на "Файненшъл таймс" за втори шестгодишен мандат като управител на централната банка той отговаря: "Ще видим. Отидох в МВФ за една година, а останах 15."

При срива на КТБ лъсват неправомерните практики на кредитиране и лошата рестриктивна регулация, припомня вестникът и допълва, че по случая прокуратурата е обвинила двама бивши подуправители на БНБ. Радев смята, че банковите надзорни практики не са достатъчно силни, за предотвратят събития като случилото се с КТБ, а освен това е липсвала подходяща институционна рамка за справяне с подобни кризи.