Борисов: Категорично осъждаме поведението на Северна Корея

Японски бизнес корпорации имат интерес към инвестиции в автомобилостроенето, електрониката, селското стопанство и туризма у нас. Това стана ясно след историческата първа среща между премиера Бойко Борисов и японския му колега Шиндзо Абе в Министерския съвет.

“Аз съм убеден, че ще предложим други

схеми за големи

инфраструктурни

проекти и

инвестиции

не само в България, но и за Балканите”, обясни Борисов.

Премиерът даде да се разбере, че по време на нашето председателство на ЕС ще положим максимални усилия за бързото приключване на преговорите между ЕС и Япония. Причината е, че това ще се отрази добре и на бизнеса у нас.

На срещата между бизнес делегациите са обсъждани теми като автомобилостроенето, туризма, селското стопанство и др. Японският премиер доведе у нас представители на 30 големи компании.

Абе от своя страна обясни, че ще стартират българо-японски бизнес форум, който да задълбочи отношенията между страните и японските фирми да навлязат повече у нас.

“Бих искал този форум, който създадохме с Борисов, да се превърне в продължително сътрудничество и за двете страни”, подчерта японският премиер.

За тази цел по думите на Абе ще бъде създаден и изпълнителен комитет, който да работи по сътрудничество в науката, културата и технологиите.

Освен това японският премиер очаква да се задълбочат и спортните връзки, тъй като през 2020 г. Токио е домакин на олимпийските и параолимпийските игри.

“Каратето,

специалист

по което е

премиерът

Борисов,

ще бъде за първи път олимпийска дисциплина”, посочи гостът.

Двамата обсъждали Западните Балкани и отношенията между Северна и Южна Корея.

“Япония подкрепя силна и сплотена Европа”, каза Абе. Ангажира се с политиката за интеграция на страните от региона ни. “Япония се е фокусирала върху стабилността на Западните Балкани”, заяви той и обясни, че се надява чрез сътрудничество с България да продължи сътрудничеството и с целия регион.

След срещата си днес с президента Румен Радев японският премиер отива в Сърбия и Румъния.

Борисов обясни на госта, че поставеният върху Западните Балкани фокус е влязъл и като основен приоритет за българското председателство на Съвета на ЕС.

Подчерта и мостовете, които успоредно се градят с Азия - домакинството ни догодина на форума с Китай 16+1, както и интереса към среща за Западните Балкани в София, който по думите на Борисов е изразил саудитският принц.

Двамата премиери коментираха пред медиите след срещата си и горещата тема Северна Корея. Абе изтъкна, че се надява на възможност за тясно сътрудничество по севернокорейския въпрос и решаването на проблема с отвлечените японски граждани.

“Категорично осъждаме поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети и ядрената им програма”, каза от своя страна Борисов. Според него всички проблеми трябва да се решават по мирен път и на масата на преговорите.

“Япония и България са две приятелски държави, които споделят основните ценности - свобода и върховенството на закона”, каза Абе. Той припомни, че това е първото официално посещение на японски премиер у нас. Самият Абе обаче е бил в София преди 35 години в качеството си на секретар на японския външен министър Шинтаро Абе.

На входа на Стария континент

между Азия и

Европа има една

държава -

България,

обърна се накрая Борисов към Абе.

Двата ни народа изпитват изключителни симпатии един към друг, допълни той и изпрати поздрави на японския император.

Детският радиохор изпя на г-жа Абе песен по стих на императрица Мичико

Детският радиохор, чиито гостувания повече от половин век се посрещат с възторг в Япония, поздрави съпругата на премиера Шиндзо Абе - Акие Абе, със специален концерт в неделя.

Сред песните на български и японски език бе и “Приспивна песен за коприновото дърво” по текст на императрицата на Япония Мичико. Г-жа Абе се обърна към децата на български с “Добър ден” и “Благодаря”. Срещата бе по желание на японската страна.

“Много чаках да чуя вашето изпълнение днес. Разбрах, че много пъти пътувате до Япония, и се надявам и по-нататък да развиете нашето приятелство с вашата музика”, пожела Акие Абе на децата до нови срещи на японска земя.

Гостенката бе посрещната от генералния директор на БНР Александър Велев и от диригента на хора Венеция Караманова. Разгледа и специалния японски кът, оформен в централното фоайе на националното радио. Министърката на туризма Николина Ангелкова придружаваше г-жа Абе. Г-жа Акие Абе с министър Николина Ангелкова и домакините си от радиото се снима с децата от хора след концерта, с който те я посрещнаха.

Г-жа Акие Абе с министър Николина Ангелкова и домакините си от радиото се снима с децата от хора след концерта, с който те я посрещнаха.