Пазарът на автомобили в САЩ ще отслабне през 2018 година, заявиха днес експерти от бранша в Детройт, където днес беше открито най-голямото автомобилно изложение в света, предаде ДПА.

След години на силно увеличение на продажбите на автомобили, при което за седем години те скочиха от около 10 милиона до над 17 милиона, анализаторите очакват неминуемо забавяне на темпа.

Изследователската група Кокс отъмоутив (Cox Automotive) прогнозира, че продажбите на нови коли ще намалеят от 17,23 милиона през 2017 година до 16,7 милиона през 2018 година. Националната асоциация на автомобилните дилъри също очаква продажбите да бъдат 16,7 милиона нови коли и леки камиони през 2018 година, предава БТА.

Въпреки това председателят на асоциацията на дилърите Марк Скарпели очаква 2018 година да бъде солидна и пазарът за нови коли да остане стабилен, се казва в комюнике.

Автосалонът в Детройт е отворен за медиите от днес до вторник и ще продължи за широката публика до 28 януари.

Очаква се на изложението отново да стане въпрос за автономни автомобили, които бяха звездата на приключилото в Лас Вегас изложение за потребителска електроника (Consumer Electronics Show - CES).