Британският строителен и аутсорсинг гигант Carillion PLC обяви, че тръгва по пътя на принудителна ликвидация след провал на проведени през уикенда кризисни  преговори с търговските банки и правителството, на които банките отказаха да отпуснат повече средства на компанията, съобщи БНР.

Новината за фалит на Carillion може да постави под сериозен въпрос изпълнението на редица големи инфраструктурни проекти във Великобритания с оглед на факта, че строителната компания е един от най-важните правителствени доставчици, като осъществяваше редица обществени строителни поръчки - от болници до изграждането на железопътни трасета и поръчки за Министерството на отбраната.

В риск са и хиляди работни места, тъй като строителният гигант с 200-годишна история има над 43 хиляди служители по цял свят, от които цели 20 хиляди само в рамките на Великобритания.

Компанията беше принудена да стартира процедура на принудителна ликвидация след забавяне изпълнението на скъпоструващи договори и спад на новите поръчки, което доведе до поредица от предупреждения за нейните печалби и до загуба в рамките на първото британско финансов полугодие за над 1 млрд. паунда.