До края на концесията "Софийска вода“ ще трябва да предостави на Столична община цялата интелектуална собственост, с която оперира. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по време на пресконференция за проекта на допълнително споразумение със "Софийска вода", съобщи „Фокус“.

Той обърна внимание, че това не е било договорено, когато се е правила концесията. „Ние имаме примери от европейски градове, в които при липсата на такава договорка и изтичане на срока на концесията, концесионерът остава собственик на тази интелектуална собственост и оперира като оператор на разплащанията. Реално фактурира всички суми, начислява такси и печели, без да инвестира нищо в инфраструктурата. За да предотвратим подобен сценарий в София, ние категорично настоявахме това де бъде договорено към този момента“, обясни Елен Герджиков.

„В договора, който е подписан първоначално през 2000 г. не се третира начинът, системата, подходът, които трябва да се възприемат при изтичането на концесията за обратното предаване на активите. Това е един огромен пропуск. Сега работната група се договори с коцнеционера да бъде изготвен отделен анекс към договора за концесия, в който да се уговорят процедурите и сроковете за обратно предаване на активите в края на концесията. В най-скоро време ще започне работа специална комисия по създаването на този анекс. Той следва да се приеме не по-късно от три години от изтичане на срока но концесията“, заяви Герджкиов. Той обърна внимание, че се говори за активи, струващи милиарди. „Поправянето на тази грешка, направена преди много години, е един голям успех от страна на Столична община“, допълни председателят на СОС.