В лимузината, шофирана лично от президента Алиев, ВИП персоната бил не Борисов, а преводачът

Двама премиери изпратиха първия полет по редовната линия Баку-София. Рано сутринта българският министър-председател Бойко Борисов и азербайджанският Артур Расизаде дадоха старт на редовните полети от летище “Хайдар Алиев” в азерската столица. На борда на самолета пък бяха министрите Ивайло Московски, Теменужка Петкова, Румен Порожанов и Емил Караниколов.

Договарянето на пряката самолетна линия е от 2015 г.

От 29 евро е билетът в едната посока и това е прекрасен начин азерите да идват в България на ски и море, а българите да посещават тази интересна и древна страна, обясни Борисов преди първия полет.

Линията ще се обслужва от нискотарифната компания “Бута еъруейз”, а полетите ще са всеки вторник. Азерската компания бе създадена след нареждане на президента Алиев, че азерите трябва да ползват по-евтини самолетни билети. Това е първата нискотарифна азиатска компания, която лети до София.

Преди да изпратят първия полет, двамата премиери направиха и обиколка на летището в Баку. А Борисов се оплака на колегата си, че отдавна нямал възможност да обиколи магазините на някое летище.

Борисов не е бил возен от президента на Азербайджан Илхам Алиев, обясни българският премиер любопитния кадър на двамата в колата, който правителствената пресслужба разпространи ден по-рано. Всъщност на ВИП пасажерското мястото в майбаха, който подкара държавния глава, бил преводачът на българския премиер. “Всички се чудеха кой ли е пътникът, след като Алиев е шофьор, а Борисов му е бодигард”, през смях сподели премиерът на азерския си колега Расизаде.

3000 туристи от Азербайджан са посетили миналата година България. С откриването на пряката линия между двете столици броят им може да се увеличи много, коментира министърката на туризма на България Николина Ангелкова. Тя бе част от посрещачите в София на първия самолет от Баку.