Ректорите на 23 университета, които са най-добрите според рейтинговата система за 2017 г., получиха отличия на стилна церемония във Военния клуб в София в петък. Тя събра академичния елит, министри, кметове и бизнеса. Специални табели получиха университетите, които са първи по професионални направления.

Партньори бяха “Дънди прешъс металс”, УниКредит Булбанк, “Каолин” и “Технополис”.

Представителят на “Кварцверке” за България Волф Харлфингер, който е и главен изпълнителен директор на “Каолин” и Радомир Чолаков, изпълнителен директор на “Каолин”, връчиха отличието на проф. Митко Георгиев, ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет – София. Д-р инж. Илия Гърков, изпълнителен директор на “Дънди прешъс металс България”, даде приза на проф. Любен Тотев, ректор на Минно геоложкия университет. Федерико Бедини, директор “Човешки ресурси” на УниКредит Булбанк, връчи наградата на УНСС. Взе я зам.-ректорът доц. Стела Рачева.

Вижте тук какво мислят представителите на бизнеса за церемонията и за висшето образование в България.

Д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент

на “Дънди прешъс металс” и

изпълнителен директор за България:

За да сме толкова иновативни,

разчитаме на знанията, които дават

нашите висши училища

“Гордея се, че съм възпитаник на Минно-геоложкия университет. Уникално е студент да връчва награда на своя преподавател” – коментира д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на “Дънди прешъс металс” и изпълнителен директор за България.

Илия Гърков (вдясно) връчи приза на проф. Любен Тотев
Илия Гърков (вдясно) връчи приза на проф. Любен Тотев

“Образоването е инвестиция в бъдещето. Сред най-устойчивите инвестиции, които дружествата на “Дънди” правят в България, са развитието на собствена професионална гимназия за чуждоезиково обучение в Челопеч, партньорствата с Минно-геоложкия и Софийския университет и подпомагането на редица образователни проекти на местно и национално ниво. Дружествата ни се развиват много динамично и скоро България ще има своя първи дигитален рудник “Челопеч”.

За да сме толкова иновативни, разчитаме много на знанията, които дават нашите университети, и се стремим да обвързваме теорията с практиката чрез различни стажантски програми и обучения за преподаватели. Нашите служители са основно възпитаници на българската образователна система”.

Федерико Бедини, директор

“Човешки ресурси”

в Уникредит Булбанк:

Сътрудничеството на всеки

добър бизнес с университетите

е от полза и за двете страни

Взаимодействието и сътрудничеството на банката, на всеки добър бизнес, с университетите, е от полза и за двете страни.

Федерико Бедини връчи наградата на доц. Стела Рачева
Федерико Бедини връчи наградата на доц. Стела Рачева

Изградили сме партньорства с много университети в България, за да дадем възможност на най-добрите студенти да се запознаят с възможностите за професионално развитие при нас. За нас в банката инвестициите в образованието са част от основния ни бизнес.

ФЕДЕРИКО  БЕДИНИ
ФЕДЕРИКО БЕДИНИ

От една страна, е развитието на хората, на уменията и знанията на настоящите и бъдещите ни колеги, от друга - инвестираме и в подобряването на финансовата култура, а оттам повишаване на възможностите за подобряване на благосъстоянието на настоящите и бъдещи наши клиенти.

Волф Харлфингер, представител

на “Кварцверке” ГмбХ и главен

изпълнителен директор на “Каолин” ЕАД:

Университетското образование

в България се съизмерва с

международните стандарти,

а в някои области

дори ги изпреварва

Награждаването на най-добрите университети в страната беше вдъхновяващо събитие. То показва, от една страна, какво голямо значение се отдава на висшето образование от страна на политиката и бизнеса, а от друга страна, демонстрира колко амбиции и усилия влагат университетите за повишаване на качеството на подготовката в техните факултети. Поздравяваме всички наградени за постигнатите от тях успехи!

Волф Харлфингер (в средата) и Радомир Чолаков връчват отличието на проф. Митко Георгиев.
Волф Харлфингер (в средата) и Радомир Чолаков връчват отличието на проф. Митко Георгиев.

Убеден съм, че сферата на образованието има един много съществен принос за напредъка на България. Образованието е в основата на успехите на предприемачеството, благодарение на него се създават иновациите, стимулират се инвестициите и се създават работните места и растежът.

От личен опит зная, че университетското образование в България без съмнение се съизмерва с международните стандарти, а в някои области дори ги изпреварва. В професионалните сфери, в които работим, ние, в “Кварцверке” и “Каолин” се стараем според силите си да подпомагаме процеса на трансфер на европейско ноу-хау и добри практики към българските висши училища, с които имаме дългосрочно партньорство.

Чрез студентски практики, стажове и екскурзии, включително в Германия, искаме да запознаем българските студенти с начина, по който се интегрират науката и практиката в Германия и вярваме, че този опит те ще пренесат и тук, за общо добро.

Нека се обърне внимание обаче и на средното професионално образование, което все още не отговаря на очакванията на бизнеса. Според нас в тази област също може да се направи много. С центровете за дуално обучение, които изграждаме в “Каолин” ЕАД, искаме да насърчим и тези процеси. Убедени сме, че укрепването на средното ниво на образователната система ще се отрази благотворно и на висшето образование.

ВОЛФ  ХАРЛФИНГЕР
ВОЛФ ХАРЛФИНГЕР