Обектите, за които са издадени клас А сертификати на инвеститора, както и проекти от първостепенно общинско значение да се възползват от възможността техните доклади по ОВОС да се обжалват само на една съдебна инстанция. Това поиска в сряда Асоциацията на организациите на българските работодатели, която обединява КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ.

В отворено писмо на асоциацията, озаглавено “Да спрем зеления рекет”, работодателите настояват за ясни, точни и измерими критерии за представителност на екологичните организации, каквито изисквания имало за работодателските, за да участват в тристранката.

От бизнеса настояват още да се промени планът за управление на парк “Витоша” и да се продължат инвестициите в ски туризма и изграждането на втори лифт в Банско.

Едноинстанционно производство по отношение на обжалването на ОВОС бе допуснато с промени в Закона за опазване на околната среда, приети в средата на 2017 г. Те важат само за обекти, които са определени за национални с акт на Министерския съвет.

“Не може референдуми като този в Трън или в Генерал Тошево да решават съдбата на икономиката в България. Обръщаме внимание на политиците, които се опитват да се качат на гребена на референдумите, че това е игра с огъня”, пише в писмото на асоциацията. Работодателите се оплакват, че на рекет са подложени цели сектори, което се превръща в системен риск за държавата.