Какви са фактите извън политическите страсти: службите установяват,

че международна хакерска група пробива между 15 минути и часове

акцизната система и извършва контрабанда на акцизни стоки

 

Докладът на ДАНС, който и БСП, и ГЕРБ настояват да бъде разсекретен, но с различни аргументи, вече е бил четен от депутати.

Основното в него е, че спецслужбите са установили международна хакерска група, създала специален софтуер, с който е пробивала централизираната акцизна система (БАЦИС) на агенция “Митници”.

Тя бе създадена преди 6 г. като съвместен проект на митниците и НАП, като двете ведомства обменят информация за движението на акцизни стоки.

При хакването

на системата,

което е траело

от 15 мин до

няколко часа,

е извършван нерегламентиран транзит и контрабанда на акцизни стоки през границата на България, Сърбия, Македония, Румъния и Гърция.

ГДБОП е идентифицирали групата. Установено било, че през 2015 г. са били изтрити записи за стоки, от които бюджетът е загубил 10 млн. лв. от акциз. Смята се, че броят на липсващите или манипулираните записи е над 300 000. В момента се разследват щетите за 2016 г. и 2017 г, които се очаква да бъдат по-големи.

Под подозрение

са 65 фирми,

повечето от

които кухи

По разпореждане на премиера Бойко Борисов е сформирана работна група.

В края на юли 2017 г. тя праща официален доклад до министъра на финансите, че въпросните слабости са отстранени.

На 16 ноември 2017 г. парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата е обсъждала тези данни.

На закрито заседание в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров се разисква именно сигурността на БАЦИС.  

Тогава Валентин Златев като шеф на Българската петролна и газова асоциация казва, че

системата на

митниците е

компрометирана,

а не се вземат

мерки

Бившият главен секретар на МВР Георги Костов, който сега е директор на Агенция “Митници”, признава, че са получили “тревожните констатации, за които главният прокурор говори, от колегите от ДАНС”.

На 16 ноември 2017 г. данните от доклада са чути на закрито заседание от следните депутати, които членуват в комисията: Емил Димитров (“Обединени патриоти”), Владислав Николов (ГЕРБ), Адлен Шевкед (ДПС), Валентин Николов (ГЕРБ), Галя Василева (ГЕРБ), Георги Търновалийски (БСП), Денчо Бояджиев (БСП), Десислава Костадинова-Гушева (ГЕРБ), Димитър Аврамов (ДПС), Дори Христова (“Воля”), Драгомир Стойнев (БСП), Иглика Иванова-Събева (БСП), Калин Василев (ГЕРБ), Кольо Милев (БСП), Мартин Тинчев (ГЕРБ), Радослав Стойчев (БСП), Стефан Апостолов (ГЕРБ), Стефан Бурджев (БСП) и Христиан Митев (ОП).

Месец по-късно - на 20 декември, БСП е поискала доклада на ДАНС, а на 9 януари в секретното деловодство на НС са постъпили доклади на ДАНС, на прокуратурата и писмо от финансовия министър Владислав Горанов.

“Мога да предоставя информация, че в резултат на тези проверки е направен

извод за заплаха

за финансовата

сигурност на

страната,

а оттам и за националната сигурност. Констатация на правоохранителните органи на България, не на опозицията и не само заради вота на недоверие. Тези констатации стоят на бюрото на Бойко Борисов от август 2016 г.”, твърди Корнелия Нинова.

Зам.-шефът на ПГ на БСП Жельо Бойчев пък намекна за връзка между информацията за проблемите в акцизната информационна система и убийството на данъчния служител Иво Стаменов.

Първи сигнал за съмнителни прекъсвания в централизираната акцизна система (БАЦИС) на Агенция “Митници”, за да прикриват контрабанда, подаде Българската петролна и газова асоциация през 2015 г. Той е подписан от изпълнителния директор на асоциацията Андрей Делчев и председателя Валентин Златев.

Във вторник, 16 януари 2018 г., от БСП поискаха докладът на ДАНС да бъде разсекретен, за да се прочете от всички.

ГЕРБ също иска да се разсекрети докладът, но парламентът нямал правомощията за това. Било важно обаче да се покаже, че няма нищо вярно в твърденията на БСП за злоупотреби, защото

ставало дума

за политическа

димка

Според депутата Валентин Николов червените правят поредната манипулация, а докладът, който Корнелия Нинова иска да се разсекрети, бил представен на няколко закрити комисии. Според Николов имало посочени 9 слабости на БАЦИС, но нямало констатации за вмешателство в системата. Докладът е предоставен на Бойко Борисов за отстраняване на слабостите.