Близо 3 млрд. лв. ще получи Държавен фонд “Земеделие” за 2018 г. 2,637 млрд. лв. от тях са от Европейския съюз, а останалите 276 млн. лв. - от националния бюджет.

Средствата са разпределени на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство през декември 2017 г., а решението беше одобрено от правителството в четвъртък с вносител земеделският министър Румен Порожанов.

857,9 млн. лв. са за развитие на селските райони. Плащанията ще бъдат насочени основно по мерките “Инвестиции в материални активи”, “Развитие на стопанството и стопанската дейност”, “Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” и ЛИДЕР.

За директни плащания са 319,8 млн. лв., които ще са за агроекология и климат, биологично земеделие и “Натура 2000”.

Най-голяма сума - 1,551 млрд. лв., е за единно плащане на площ и за обвързани с производството плащания за животни, плодове, зеленчуци.

38,3 млн. лв. са по програмата за морско дело и рибарство по общо 5 мерки. Останалите 145,2 млн. лв. са за пазарни мерки, програмата за пчеларство, схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко”, програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор и други.