От 2 тримесечия вложенията, а не износът и потреблението са двигател на растежа

Проекти с инвестиции за 700 млн. лв. са стартирали в последните 20 дни. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, преди да връчи днес сертификати клас А на три проекта за над 269 млн. лв. Те са на “Амилум България”, която разширява завода си в Разград и удвоява производството с инвестиция от над 242 млн. лв. Компанията преработва 1/4 от царевицата в България в глюкозо-фруктозен сироп, царевично нишесте и технически спирт.

“Кастамону България” получи сертификат за инвестиция от 15 млн. лв. Производителят на плочи от дървесни частици, ламинирани плочи и пелети се разширява, като до три години сумата щяла да набъбне до 100 млн. евро и до 1000 нови работни места.

“ВИТТЕ аутомотив България”, която произвежда заключващи системи за автомобили, също разширява производството си в Русе, влага 12 млн. лв.

От началото на годината други 10 проекта за 588,59 млн. лв. са получили сертификати, каза министърът.

В края на 2017-а и началото на тази година са сключени 7 договора, като общият размер на инвестициите е 100 млн. лв.

Общо от последните два дни на 2017 г. досега има вложения за около 350 млн. евро и 2700 нови работни места, обобщи Караниколов.

За сравнение - за цялата 2017 г. са сертифицирани 31 проекта за над 300 млн. лв. 15 от тях са в сектора на високите технологии, по-рано са били в логистика.

В последните две тримесечия двигател на растежа на икономиката са инвестициите, а не износът и вътрешното потребление, заяви зам.-министър Лъчезар Борисов, който се позова на данни на НСИ. Ръстът на инвестициите е 4,3%.