За купувач се сочи американски инвестиционен фонд, давал 2 млрд. евро

“Теленор” ще продава бизнеса си на Балканите, съобщи специализираното издание Mergermarket. Изданието се позовава на три неофициални източника. Купувач бил американски фонд, който щял да плати 2 млрд. евро за бизнеса на норвежците в България, Сърбия и Черна гора.

Според Mergermarket сделката можела да включва и унгарските активи на “Теленор” с общо почти 10 млн. клиенти.

От централата на “Теленор” заявиха, че не коментират слухове, които са на база на неофициална информация. Но това е втора публикация за година, според която “Теленор” ще продава на Балканите. През миналата година се появи информация, че норвежците искат да излязат от Сърбия. Като нов собственик пак бе спряган американски купувач - фондът KKR, който има сателитен тв оператор в Сърбия и инвестиции в региона.

Тогава от компанията отрекоха и заявиха, че бизнесът им там е стабилен и носи добри приходи.

Сега се твърди, че новият кандидат-купувач бил друг фонд от САЩ.

Преди три години “Теленор” купи у нас “Глобул” от гръцката ОТЕ за 717 млн. евро. При сделката от норвежката компания заявиха, че това е дългосрочна, а не спекулативна инвестиция и нямат намерение да продават бързо.

За миналата година приходите в България на оператора са 323 млн. евро. Печалбата преди данъци, лихви и амортизации е 66,4 млн. лв.

По приходи у нас “Теленор” е на трето място сред операторите, лидер е БТК с 875 млн. лв., следвана от “Мобилтел” с 806 млн. лв.