Френската общност в България наброява около 1600 души, като почти половината от тях, т.е. около 800 души са под 35 години, така че преобладават младите хора.

Това заяви френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо в отговор на въпрос на „24 часа“ на пресконференция в петък вечерта. В интервю за вестника ден по-рано тя заяви, че много млади французи идват да живеят в София, защото намират тук възможности за работа, основно в сферата на информационните технологии.

Според г-жа Лоазо интересът на младите франзуци към България се обяснява с изключителното качество на подготовката на инженери по информатика, което води до голям растеж в областта на цифровите технологии. Две инженерни училища в България са признати от френската комисия за инженерните знания, което е нещо уникално за Централна и Източна Европа, подчерта Лоазо.

Това не е убегнало на френските предприемачи, каза още тя, които са създали в България процъфтяващи стъртъпи в тази област и специално в сферата на видеогрите. Франция е европейски лидер в сектора, обясни министърката. Водеща френска компания е наела в София около 200 млади създатели на видеогри от всички националности. А в края на следващата седмица френският институт у София ще е домакин на голямо събитие, свързано с видеогрите. Става въпрос за „София гейм джам“, когато френски предприемачи от дигиталния свят и млади таланти ще се обединят в създаването на видеоигри по определена тема.

В петък в София министър Натали Лоазо се срещна с българската вицепремиерка и министърка на външните работи Екатерина Захариева, както и с министърката за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, за да обсъди с тях европейския дневен ред през следващите 6 месеца. Лоазо и Павлова изнесоха и съвместна лекция за бъдещото на Европа.