Ангелкова: Туризмът губи, ако няма лифтове

Българският ски курорт Банско е най-предпочитан от турските ученици за зимната им ваканция. Това съобщи президентът на Съюза на турските туроператорски агенции Башаран Улусой.

Според него нашите ски и ваканционни центрове са избор номер едно за зимната почивка на южните ни съседи. Освен за Банско най-много заявки сред туроператорите има и за Пампорово и Боровец.

Курортите ни са атрактивни заради сравнително ниските цени, добрата база, възможностите за ски туризъм и други развлечения.

Зимната ученическа ваканция в Турция започна на 20 януари и продължава до 5 февруари, когато стартира вторият срок на учебната година. Близо 18 милиона ученици ще почиват тези 15 дни. “Очаква се около 450 хиляди семейства да прекарат зимната ваканция заедно с децата в зимните курорти на Турция и в чужбина, значително повече в сравнение със същия период на миналата година”, заяви Улусой.

Всички петзвездни хотели в България вече са на 90% резервирани за лятото на 2018 г., обяви същевременно туристическата министърка Николина Ангелкова пред БНТ в неделя. “Заявките за полети са с 15% повече. Има голяма динамика със заявките, но всичко това показва, че ще бъде един успешен сезон”, допълни министърката.

За първите 11 месеца на 2017 г. броят на посетителите от Турция е четвърти подред сред чуждестранните туристи. Най-много са тези от Германия, следвани от англичаните, при които е отчетен ръст от 24%. “Това показва, че предлагаме изключително добро качество на туризма, и затова се гласува доверие на нашата страна като туристическа дестинация”, обясни министърката.

И допълни, че за да развиваме напълно и целогодишно туристическия си потенциал, трябва да имаме достъп до планината, който се осигурява от ски лифтовете.

Повече такива съоръжения са необходими не само в Банско и в Пирин, но и в други региони. “Правителството взе конкретно решение за Банско и там никъде не е казано, че ще се строят къщи и хотели - няма как да се появи и един забит пирон, без да са минали всички необходими процедури”, категорична беше Ангелкова.

Тя уточни, че е поет ангажимент да бъдат засадени двойно повече дървета от тези, които ще бъдат отсечени при изграждането на втори лифт в Банско.