Държавните енергийни компании да се листват на борсата, защото не се управляват добре, това заявиха работодателите, които представиха приоритетите си за тази година.

Въпреки че енергетиката бе трета поред в списъка им с приоритети, най-острите думи бяха за нея. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че асоциацията на българските работодателите иска нов закон да енергетиката за пълна либерализация на пазара и нарече поскъпването на тока за свободния пазар "пълен бандитизъм". За да имала растеж икономиката, електроенергията и газът трябвало да ги разглеждаме като суровини, а не като продукти с добавена стойност, които да изнасяме.

Той заяви че организациите настояват за прекратяване на държавната помощ за американските централи. След прегледа на финансовите резултати на двете "Марици" се оказва, че печалбата им е над 50 процента. "И в Колумбия няма такъв бизнес", каза Домусчиев

Работотодателите са получили информация, че има злоупотреби в когенерациитие и ВЕИ-тата. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев оприличи ситуацията с тока като икономическа шизофрения. - свръхмощности, намалено потребление, няма търсене, а цените растат. 

Оказа се, че управителните тела на КРИБ и АИКБ са решили да участват в простестите на работодателите срещу поскъпването на тока, докато от БСК и БТПП все още не са взели решение. Очаквало се това да стане през тази седмица.

Бизнесът иска още ускорено изграждане на електронното правителство.