Двете данъчни администрации заедно ще следят електронната търговия.

Ще си съобщават също и кого ревизират и какви са резултатите от проверката

Българските данъчни вече ще знаят кои българи имат недвижими имоти и плавателни съдове в Гърция. В замяна НАП ще дава информация на колегите си от Атина какво притежават у нас гръцки граждани. Предстои да се уточнят конкретните детайли за предоставяните данни.

Споразумение за сътрудничество бе подписано в гръцката столица от шефовете на двете приходни агенции - на българската Галя Димитрова и на гръцката Джордж Пицилис.

Сред дискутираните теми било действието на спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между двете страни.

Димитрова и Пицилис ще подготвят конкретни текстове за изменение на спогодбата, които да свият още отклонението от облагане.

Двете агенции, отговорни за пресичане на данъчните измами, ще обменят данни и за конкретни контролни производства. Те ще се уведомяват взаимно при наличие на данни за отклонение от облагане и установяване на данъчни измами.

Договорено било още администрациите на съседните държави

да обменят пълна

информация за всяка

сделка или трансакция

над 5000 лева

Заради многото нарушения и високия фискален риск на срещата е обсъден и нов начин на взаимоотношение между данъчните служби по прилагането на митническия режим транзит.

При него стока се въвежда на територията на една държава, но е предназначена за реализация в друга. За да се пресекат тези измами, от гръцка страна е поет ангажимент да се проучи възможността информацията за лицата, използващи този митнически режим, да бъде подавана автоматично.

Така за определен период от време данните за всички търговци, ползващи такъв режим в Гърция, ще бъдат подадени на НАП за извършване на проверка дали са спазени законите в България.

Друга област, в която данъчните администрации на двете страни ще си сътрудничат, е одитът и контролните действия, свързани с електронната търговия.

На срещата и двете служби определили тази търговия като рискова.

От НАП се заинтересували от електронната платформа, в която всеки гръцки гражданин е

длъжен да се

регистрира,

когато дава

под наем

недвижим

имот

“Убедена съм, че двустранното споразумение между администрациите ни ще засили сътрудничеството и ще допринесе за успешното противодействие на данъчните измами, съответно и за увеличаването на приходите в бюджетите на двете страни”, каза по време на срещата изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

Заради големия интерес на българите към имоти в Гърция, собственици обявяват че ги продават на чист български език.
Заради големия интерес на българите към имоти в Гърция, собственици обявяват че ги продават на чист български език.