Акции на борсата ще

се пускат, когато има

нужда от инвестиции

Нямало да има

скок на тока за бита

Лошо управление ли е наличието на 1,4 млрд. лв. в сметките на държавните енергийни фирми - така министърката на енергетиката Теменужка Петкова отговори на критиките на работодателите. Тя даде извънредна пресконференция, в която участваха и шефовете на БЕХ Петьо Иванов, на НЕК Петър Илиев, както и на енергийната борса Константин Константинов.

През 2014 г. държавните енергийни фирми са имали по банковите си сметки 397 млн. лв., а към момента са 1,409 млрд. “Когато фактите говорят, и боговете мълчат”, заяви министърът.

Петкова посочи, че през ноември 2014 г., когато управлението е поето от ГЕРБ, консолидираната загуба на БЕХ е била 247 млн. лв. За 2017 г. се очаквала печалба както за БЕХ, така и за НЕК. Единствено ТЕЦ “Марица-изток 2” се очаквало да е със загуба.

Причината е във високите разходи за въглеродни емисии. За тази година разходите на теца за квоти мръсен въздях ще бъдат към 160 млн. лв. (Какви са фанансовите резултати към септември 2017 г., виж таблицата.)

По повод предложението за листване на борсата на държавните енергийни компании Петкова припомни, че те са в забранителния списък за приватизация. Министерството на енергетиката ще пристъпи към такива стъпки, когато има нужда от инвестиции и когато секторът е стабилен, за да се получи най-добра цена.

По повод твърдението на бизнеса за поскъпване на тока Петьо Иванов и Константин Константинов заявиха, че на енергийната борса нямало цени от 100 и 120 лв. за мегаватчас. През тази година имало дългосрочни договори за 850 мегавата. Средната цена е между 75 и 80 лв.

Шефът на НЕК Петър Илиев обяви, че на националната компания ѝ остават непродадени количества и тогава или се включват помпите на ПАВЕЦ “Чеира”, или се спират вецове. От 146 000 мвтч, които НЕК предложил на борсата тази година, са продадени 39 000 мвтч.

Петкова призова работодателите да сезират КЗК, ако имат данни за картел при търговците. От сайта на регулатора стана ясно, че той започва секторен анализ на пазара на ток у нас.

Петкова отхвърли прогнозите за поскъпване на тока за бита с 15 до 30%.