Инвестиция за близо 60 млн. лева стартира днес в община Дулово. Немска компания започва изграждането на завод за преработка на кварц-каолинова суровина, от която ще се произвеждат първични продукти за керамичната, фаянсовата и стъкларската промишленост. При високото ниво на безработица в региона инвестицията се очаква да осигури работа за над 500 души.

Фирмата-инвеститор е концесионер на две находища за каолин на територията на общината и един от големите европейски производители на индустриални минерали.

Според плановете строителството на завода трябва да започне през 2019-та и да завърши през 2021 година. Очаква се това да е най-модерния завод в Европа.

120 работни места ще бъдат открити директно в завода, а други 400 в съпътстващите дейности, съобщи изпълнителният директор на „Каолин“ АД Радомир Чолаков. .

Така управници и население се надяват да възроди местната икономика, а младите отишли да търсят работа в чужбина да се завърнат.

Само от концесионните договори всяка година в общинския бюджет ще постъпват по около 1 милион лева. С тях кметът д-р Юксел Ахмед и ръководството на общината правят планове да решат доста инфраструктурни проблеми.

Не се очакват вредни влияния върху околната среда според инвеститорите и жителите в региона могат да бъдат спокойни.

Околната среда в Дулово ще бъде опазвана точно както се опазва околната среда във всички населени места в Германия, където фирмата има заводи, категоричен е Радомир Чолаков.

Според плановете строителството на завода трябва да започне през 2019-та и да завърши през 2021 година. СНИМКИ: АВТОРКАТА
Според плановете строителството на завода трябва да започне през 2019-та и да завърши през 2021 година. СНИМКИ: АВТОРКАТА