В "Пчелина Медовина" правят именно такъв и разкриват тайните и заблудите около сладкия еликсир

Ако ви предложат течен мед, за който се твърди, че е добит преди пет месеца, знайте, че не е истински. Според опитните пчелари качественият, полезен мед се втвърдява за месец – защото е узрял, а това става, когато нектарът се е превърнал в мед и е запечатан с восък. Наистина количеството намалява и губи търговски вид, но пък е много по-полезен. Освен по специфичната консистенция, качеството се разпознава и по каймака в буркана или тенекиената кутия, споделя Мария Иванова, която е второ поколение пчелар. Мария е собственик на "Пчелина Медовина" и заедно със сина си се грижи за 150 кошера, разположени на 7 дка в провадийското село Неново, село Косово край Шумен и в Червен бряг. Доволни са, че са открили хубав и екологично чист район с добра паша за пчелите, напълно отговарящ на изискванията за био-производство.

„Сред мнозина битува заблудата, че разтопеният мед е по-добър. За да е в такова състояние обаче той губи качествата си – разтопява се на водна баня и минава през различна температура“, казва Мария Иванова.

За да гарантират високо качество, от "Пчелина Медовина" оставят мед на пчелите през зимата, с който да се хранят. Не прибягват до практики като захранване със захарни разтвори.

 Мария създава фирмата си през 2015 г., използвайки натрупания опит край кошерите на баща си. Кандидатства по европрограма с проект за 250 хиляди лева, но сумата не е изцяло одобрена. Въпреки това не се отказва и запазва първоначалните параметри – плановете са за пчелин с 400 кошера.

Пчелинът на Мария предлага мед от рапица, акация и букет, пчелен прашец и восък.

„Съумяхме да запазим качеството, което наложиха родителите ми преди 20 години“, разкрива собственичката. Вече са успели да пробият и в чужбина. Продуктите им се продават в няколко магазина в Холандия.

Мария Иванова планира да разшири бизнеса и да наеме още петима души. Тя е единственият производител на пчелни майки в Областите Варна, Добрич и Силистра, и член на Българската пчеларска развъдна асоциация. „Основният проблем пред бранша е в това, че не е окрупнен. Има пчеларски организации, които обединяват интересите ни по някакъв начин, но това като че ли не е достатъчно“, смята предприемачката. Според нея трябва да има пряко субсидиране на пчелните семейства спрямо броя им и количеството на добития мед, както е в другите страни от ЕС. Необходими са и данъчни облекчения за фермерите, за да бъдат конкурентни на европейския и световен пазар.

Скоро в „Пчелина Медовина“ трябва да започне и производството на свещи от восък и козметика на пчелна основа.

За да направят решителните стъпки обаче, се налага Мария и синът й да реновират съществуващата стопанска постройка и да купят центрофуги, автоматична разпечатваща машина, медо-восъко-преса, хомогенизатор и трактор, който да послужи за мобилното пчеларство. Необходимо им е финансиране и пчеларите се обръщат към Микрофинансиращата институция ДЖОБС, част от групата на Българската банка за развитие. За нея Мария научава от познати. "Изключително доволни сме. Отнесоха се с разбиране и много професионално. И действаха бързо", споделя собственичката на пчелина.

Пчелите и медът се нуждаят от постоянни грижи и Мария им е посветила цялото си време и внимание. Тя не спира да се диви на вълшебните свойства на прополиса, който служи за укрепване на имунната система и дори за лечение. Този естествен антибиотик притежава укрепващо и антисептично действие за организма. Не е препоръчителен само за най-малките, защото пчелните продукти са алергени, но за всички останали възрасти прополисът е чудодейно средство без аналог.