За първи път от 2005 година български премиер присъства на световния икономически форум

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на специално събитие по време на Световния икономически форум в Давос - сесия с участието на американския президент Доналд Тръмп, научи “24 часа”.

Събитието бе обявено във вторник сутрин без обозначение на каква тема ще говори Тръмп. То ще се състои на 26 януари в късния следобед и сред имената на правителствените ръководители, поканени на срещата, личи името на българския министър-председател.

Според официалната програма на българската делегация, в която влизат и министрите Лиляна Павлова и Николина Ангелкова, премиерът Борисов ще участва в среща дискусия “Ускоряване на дългосрочното развитие на Западните Балкани”, която също ще е на 26 януари, но по-рано. Той ще се срещне и с новия изпълнителен директор на форума - норвежеца Борже Бренде, бивш външен министър на Норвегия.

Това е първото участие на български премиер в Световния икономически форум в Давос от 13 години. За последен път в качеството си на български премиер там беше Симеон Сакскобургготски през 2005 г. Правителствените ръководители по принцип присъстват в Давос само ако са поканени.

Лиляна Павлова ще се срещне с външните министри на 5-6 държави в качеството си на министър на българското европредседателство и ще участва във Форум на младите лидери. По същото време министърът на туризма Николина Ангелкова ще открие български щанд на най-голямото туристическо изложение в Швейцария - “Експо” в Цюрих, в което има над 600 изложители. Мотото му тази година е “Туризъм без бариери”.

Борисов и делегацията ще пристигнат в швейцарския курорт на 25 януари следобед. Отделно представители на Министерство на културата вече присъстваха в понеделник на съпътстващата конференция на европейските министри на културата. Очаква се до края на седмицата в Давос да бъде подписана спогодба за сътрудничество между двете културни министерства в случаи на трафик на културни ценности.

Основната тема на 48-ата среща на Световния икономически форум в Давос тази година е споделеното бъдеще. Правителствените лидери и над 2000 представители на най-големите корпорации в света ще бистрят бездната между бедни и богати, достъпа до образование, равенството, сигурността на храните и киберсигурността. Ще бъде обсъдено създаването на глобален център за киберсигурност в Женева.