Оборудване за прецизно земеделие, променящи тотално представите за фермерство, и биотехнологии, които пазят растенията от стрес и болести, ще бъдат демонстрирани на международната селскостопанска изложба "Агра" в Пловдив. Форумът ще се проведе от 21 до 25 февруари.

Сред новостите е метеорологичната станция „Метеобот Про“. Чрез GPRS мрежа и мобилно приложение тя изпраща данни за дъжд, вятър, температура и влажност, както и 10-дневна прогноза. Информацията отива директно от полето до мобилното устройство на фермера.

На „Агра“ ще бъдат показани софтуер за агробизнес, който помага на стопаните да прилагат модерното прецизно земеделие, и сензор за променливо торене според състоянието на растенията, за да не се замърсява почвата с химикали.

В екотенденцията се вписва и технологията за пречистване на въздуха, която премахва етиленов газ, бактерии, спори на плесени, вируси, за да предотврати заболявания при растенията и преждевременно узряване. Насажденията може да бъдат предпазени и от стрес с биостимулатор. Той подобрява метаболизма и усвояването на хранителни вещества от почвата, твърдят изложителите му.

Нов акцент са земеделските ферми на закрито. Технологии и оборудване за оранжерии и халета, последни модели инсталации за сортиране, ремаркета и култиватори са новите изделия на гръцки компании.

Икономични трактори и селскостопански инвентар ще бъдат по-широко представени на изложбата. Така фермерите ще намерят много решения за улесняване на техния труд. Те ще имат възможност да видят традиционни и нови сортове растения и породи животни, технологии и техника за тяхното отглеждане, разработени от научните институти в Селскостопанската академия. Специалистите ще се запознаят с материали за земеделието и животновъдството, торове и препарати за растителна защита, екологични методи за обработка на земята, услуги и софтуер. Отново ще се състои и специализираното изложение „БиоАгра“.

Очакват се над 45 000 гости от България и Европа, тъй като по същото време в пловдивския панаир се провеждат следните международни изложби: за лозарство и винарство „Винария“, за хранителната индустрия „Фудтех“, „Дибла – идеи и продукти за интериора”, която е част от „Хорека Пловдив”, за пчеларство „Апи България“ и „Вкусове от Италия“.