Ние като община се включваме в усилията за изготвяне на общинска мониторингова система за качеството на въздуха. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след среща в МОСВ, на която са обсъдени технологичните възможности за връзка между измерванията на Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух на Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ и гражданските мрежи за измерване, предаде "Фокус".

"Това е тема, която изисква включване на усилията на всички институции и граждани. За нас от изключителна важност е информираността на гражданите", коментира Фандъкова. "Разработваме проект, който е финансиран с европейски средства. В момента се подготвя процедура за избор на изпълнител за изготвяне на т. нар. общинска мониторингова система, която ще включва 20 сензорни станции", обясни Фандъкова и добави, че процедурата ще бъде пусната до средата на февруари. Кметът обясни, че изборът на местата ще бъде важно.

Фандъкова обясни, че е получила оферта за включване на още един научен проект от страна на БАН, който ще даде по-ясна информация за конкретните източниците на замърсяване в отделните райони на столицата. По думите ѝ това ще помогне за взимането на мерки, които трябва да се предприемат.