Мисля, че е крайно време България да разшири ядрената програма, която вече има. Страната ви е в много изгодна позиция в това отношение, защото имате опит, имате изградени блокове, използвате ги, знаете техните плюсове, какво те могат да ви дадат като качество на снабдяването, като количество на електроенергията.  Това каза генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг за БНР.

"Страната ви се развива икономически. Вие ще имате нарастваща нужда от електроенергия. Освен че ще ви осигури необходимите количества ток, ядрената енергетика създава условия за развитие на регионите, създава сигурни работни места за висококвалифицирани работници. И още нещо, много важно за вашата страна. Може да ви се наложи да затворите въглищните си централи. В Европа има няколко държави, които имат изключително добър опит в експлоатацията на ядрени централи. Постигнали са почти нулеви емисии по отношение на въглеродния двуокис при производството на ток Също и в Онтарио в Канада. Друг интересен пример е Великобритания, където са убедени, че именно ядрената енергетика е начинът да се върви в тази посока", добави тя.

"Тази година се очаква над 15 гигавата нови ядрени мощности да влязат в експлоатация , което е три пъти над средното ниво за последните 25 години, каза Тя посочи, че организацията им се стреми да убеди правителствата да определят ясна и последователна енергийна политика, която да е нисковъглеродна, гарантира сигурността на доставките и насърчава инвестициите в проекти от ново поколение. Днес в света работят 450 реактора, което води до намаляване на вредните емисии с 6,5 милиона тона годишно", каза Ризинг.

"Делът на тока, произведен от ядрени централи, в световен мащаб е около 10%, в Европа - 27-28 на сто, а в България - малко над една трета. Ядрената енергетика е вторият в класацията изключително важен източник на нисковъглеродни емисии в света. След Парижкото споразумение за климата, правителствата навсякъде по света търсят все повече и повече ниско карбонови енергийни източници и ядрената енергетика е една от най-добрите възможности", каза директорът на Световната ядрена асоциация.

"Правителствата не говорят за това, въпреки че ядрената енергетика оставя най-малко отпечатъци върху околната среда и върху здравето на хората. Особено в Европа това е най-значимият източник на екологична електроенергия. По света влиянието на ядрената енергетика нараства. Има много нови страни, които се ангажират в този сектор. Миналата година Египет подписа споразумение за изграждане на нова ядрена електроцентрала. Бангладеш вече изгражда такава. Иран вече от 7 години има ядрен реактор, работи се и по следващите блокове на същата централа. Беларус също строи ядрени реактори и вероятно ще бъдат въведени в експлоатация следващата година", добави тя.