“Инерком България” е фирмата, която е пред финализиране на сделката за ЧЕЗ в България, стана ясно от съобщение в петък. Най-вероятно сделката ще приключи до седмици, а потенциалният купувач ще осигури цената от 300 милиона чрез банков кредит.

Досега за кандидат купувач се смяташе фирмата “Инерком груп”. “Инерком България” е нова компания, регистрирана на 12 септември 2017 г. с 50 000 лв. капитал. Неин едноличен собственик е “Инерком инвестмънтс” ЕАД, а 100% от акциите принадлежат на Гинка Върбакова. Това акционерно дружество е регистрано на 16 май 2017 г.

В съвета на директорите освен Гинка Върбакова са Маринела Пенева и Малина Върбакова. Реално купувачите са представители на семейна фирма, тъй като енергийният бизнес е започнат от семейство Гинка и Славчо Върбакови и сестрите им Малина Върбакова и Теодора Пайтакова.

Г-жа Гинка Върбакова ще говори в подходящият момент, обещаха от офиса ѝ в петък, когато се появи новината за предстоящата сделка.

Дамите

притежават

сериозен брой

компании:

“Строй билдинг БГ” АД, “Авеню Пропъртис” ООД, “Инерком Инвестмънтс” ЕАД, “Инерком” ЕООД, “Биена Инвест” ЕООД, “Инерком Груп” ЕАД, “Инерком Про” ЕАД, “Солар Грийн Енерджи” АД, “Еко Строй Инеженеринг” ЕООД, “Дианна Хънт” ЕООД, “Улер 2009” ЕООД, “Евро Бетон” ЕООД и “Евроком България” ЕАД, която най-вероятно ще купи ЧЕЗ.

От сайта на “Солар Грийн Енерджи”, се вижда, че компанията има соларни паркове от 22 мегавата. Те се намират на различни места. В местността Хаджийски ливади при Пазарджик са “Улер 2009”, собственост на “Улер 2009” ООД, с обща инсталирана мощност 4,703 мегавата. Другите две са “Диана Хънт”, собственост на “Диана Хънт” ООД с обща инсталирана мощност 4,736 мегавата, както и “Евро бетон”, собственост на “Евро бетон” ООД. Четвъртата е “Еко-строй инженеринг” на “Еко-Строй Инженеринг” ООД, с обща инсталирана мощност 4,680 мегавата. Централите са присъединени към електроразпределителната мрежа на ЕВН. Фотоволтаиците в Елшица са на “Риал Стейтс”, те са две централи с обща инсталирана мощност от 2,45 мегавата. Същата фирма има и проект за 80 мегаватов парк при Априлци.

Заради голямата

мощност този

проект е бил

лицензиран от

КЕВР,

но през 2016 г. компанията е поискала да се откаже от лиценза.

От миналата година дружеството, което дотогава е управлявано от Теодора Пайтакова и Гинка Върбакова, сега се управлява само от Върбакова. Върбакова се е оттеглила и от компанията, която е собственик на дружествата, които държат соларните централи, тъй като вече липсва сред акционерите. Първоначално бизнесът започва съпругът ѝ, който по-късно прехвърля дяловете на съпругата си и на сестра си.

В съобщението от край на миналата седмица се казва, че групата “Инерком” управлява пет соларни централи с обща мощност над 100 мегавата, а активите са над 100 млн. лв. Не е ясно дали в тази сметка влиза и централата в Априлци от 80 мегавата, от които компанията се е отказала от лиценза.

Новината за предстоящата сделка, която излезе в петък, потвърди и написаното от “24 часа” : че в началото на 2017 г. основен акционер в холдинга “Инерком груп” става фондът “Патрониус 3”.

В него участие

имат бившият

екоминистър на

Чехия Павел

Дробил

и словашкият бизнесмен Зденек Земек, който се занимава със стоманодобив и транспорт. В средата на 2017 г. фондът се оттегля и Върбакова остава едноличен собственик.

Когато Върбаков създава фотоволтаичните централи прехвърля дружествени дялове на доставчиците на слънчеви панели - две чешки фирми. Връзката с Чехия е и финансова - две от дружествата на Върбакови - “Еко Строй Инжинеринг” и “Евро Бетон” ползват финансиране от чешката Пощова банка с размер 15 милиона евро. Фирмите са клиенти на ОББ, където са били рефинансирани с кредитни линии за около 35 милиона евра.

През 2013 г. НАП София и ДСК са наложили запор за около 7 милиона лева върху фирми, но не е ясна причината и дали запорът е вдигнат.

Цената от 300 милиона евро ще бъде платена най-вероятно с банков кредит. Бъдещите собственици на енергоразпределителното дружество имат кредитни линии към

чешката Пощова банка и българската ОББ.