От Албена призовават по-бързо да се реши казусът, защото всяко забавяне ще е проблем при подписването на новите договори с туроператори за новия сезон

Договорите за нови концесии на българските плажове отлежават от октомври месец в Министерския съвет, твърдят източници от правителството, прочели публикациите в "24 часа" за проблемите с новия Закон за концесиите. Те били внесени от Министерството на туризма.

Валери Симеонов, който е ресорен вицепремиер, забавял приемането им от правителството. Крехките взаимоотношения между коалиционните партньори рефлектират обаче върху туристическия бранш. Изтичащите концесии на плажове не могат да чакат окончателното влизане в сила на целия Закон за концесиите, което ще се случи поне в края на годината.

И курортът Албена алармира, че проблемът с концесията на плажната ивица трябва да се реши възможно най-скоро.

“До два-три месеца ние започваме сключването на договорите за лятото на 2019 и дори за 2020 г. По традиция винаги досега сме предлагали безплатен чадър и шезлонг на нашия плаж, тъй като ние бяхме негов концесионер. Ако въпросът с изтичащия в края на тази година концесионен договор не се разреши, ще имаме много проблеми”, каза пред “24 часа” изпълнителният директор на курорта Красимир Станев.

Той се оплака, че неустойките, които би платил курортът, са огромни, а и освен това международният скандал би се отразил негативно на целия туризъм в България.

“Обикновено концесионните процедури траят доста дълго - стигат до година и половина дори две, особено когато има обжалвания. Аз призовавам държавата да вземе мерки процедурата да не се протака, защото ние трябва да планираме услугите, които предлагаме”, каза Станев.

В момента процесът по концесиониране на плажните ивици е затруднен, защото към новия Закон за концесиите трябват две наредби, нов концесионен регистър, методика за определяне на концесионното възнаграждение и още ред документи. До края на 2018 г. за плажните ивици ще действа сегашният Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, но от 1 януари 2019 г. правилата се сменят.

В същото положение като Албена са още летни курорти, чийто собственик е едно дружество: Слънчев ден, Ривиера и др. Някои от техните концесионни договори също изтичат или вече са изтекли.