България с проект за газопровод по трасето на “Южен поток”

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова

България с проект за газопровод по трасето  на “Южен поток”

“Газпром експорт” е заявил необвързващо, че иска да транспортира газ от Турция към Сърбия

България работи по проект за газопровод по трасето на “Южен поток”, но не с начало Варна, а компресорната станция при Провадия и край границата със Сърбия при Зайчар.

Капацитетът му ще бъде много по-малко от 60 млрд. куб. м газ на година, както бе проектът “Южен поток”.

Какво се случва?

Подготвя ли се

страната ни да

транспортира газ от

“Турски поток” към

Сърбия,

а оттам към газовото хранилище “Баумгартен” в Австрия?

Преди дни сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че скоро вместо газопровода “Южен поток” ще бъде изграден “Сръбски поток”, който ще върви от България до Сърбия. Съществуващата компания “Южен поток”, формирана с намерението да изгради газопровода със същото име, ще се преименува в “Сръбски поток”, съобщиха местните медии.

“Булгартрансгаз” няма да назовава евентуалния нов газопровод в Северна България с никакво име. Този проект се води просто част от разширението на газопреносната мрежа на България.

Защо ще се строи?

През лятото на миналата година “Булгартрансгаз” пуска, по европейски правила обявление за първи етап по процедурата “Отворен сезон”.Тя е оценка за пазарното търсене на добавен капацитет за доставки на природен газ към и от съседни на България пазарни зони. Това се прави на всеки две години.

Казано по-просто, газовият оператор събира оферти на бъдещ пренос на природен газ и за резервиране на капацитет на тръбите.

В рамките на тази процедура компанията е получила

искане от “Газпром

експорт” за

допълнителен

капацитет на

границата с Турция

В момента той е към 14 млрд. куб. м газ, но синьото гориво с източник Русия се транспортира по българската транзитна мрежа към Турция. Искането на руската газова компания е за обратен поток и за увеличен капацитет за пренос на газ от Турция през България до границата със Сърбия. Количествата руски газ са чувствителна търговска информация и не се казват, но пък министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви при срещата си с турския посланик на 26 януари, че през юли се очаква да приключи модернизацията на транзитния газопровод за Турция и капацитетът му ще се увеличи на 15 млрд. куб. м.

Годината, от която “Газпром експорт” иска да започне транзириране на газ от Турция през България към Сърбия, е тази, в която изтича договорът за транзитиране на синьо гориво през Украйна, казаха от “Булгартрансгаз”. Справка показва, че това е 2020-а. Тогава се очаква да бъде завършен и “Турски поток”. В момента се строят две тръби с общ капацитет 30 млрд. куб. м газ на година. Количествата от едната тръба са за задоволяване на нуждите на Турция, а газът от втората е за транспортиране към Европа.

Стартирането на “Турски поток”, първата тръба се планира за 2019 г., би означавало, че транзитът към България, който сега е 17 млрд. куб. м, ще престане и тръбите от транзитната ни мрежа ще пресъхнат, въпреки че договорът за транзит с “Газпром експорт” е до 2030 г. и носи на година към 120 млн. долара от транзитни такси.

Необвързващото все още заявление на “Газпром експорт” е сигнал, че потокът на газа може да се обърне и

българските газови

тръби да не останат

празни

Заявените количества, които ще се транспортират към Сърбия, се по-малко от тези на входа на българската мрежа на границата с Турция. Така е, защото в България ще останат над 3 млрд. куб. м. В последните години вътрешното потребление расте с 6-7%, за 2017 г. е 3,1 млрд. куб. м. Освен това вероятно ще се транспортира газ към Гърция и Македония, което става и сега, но от Украйна през Румъния и България. Има и разходи за компресорните станции.

Необвързани с държавата експерти казват, че може да е 12 млрд. куб. м.

На база на това искане, с обществена поръчка, “Булгартрансгаз” възлага предпроектно проучване за разширяване на газопреносната мрежа. То е готово и предстои да се разгледа от технико-икономически съвет, както и от управителния и надзорния съвет на “Булгартрансгаз”, което ще стане съвсем скоро.

То казва варианти на трасето, капацитета на тръбата, колко компресорни станции ще се строят, какво ще е налягането. Какви ще са разходите. На тази база се изчислява тарифата за пренос на входно-изходната точка, която се внася за одобрение в КЕВР.

Следва втора фаза на така наречения “Открит сезон”. При нея се прави пазарен тест - събират се необвързващи оферти за добавен капацитет. Третата фаза е обвързващи оферти.

Всичко това са необходими условия,

за да вземе

“Булгартрансгаз”

окончателно

инвестиционно

решение за

реализиране на

проекта

Според публикуваната от газовия оператор процедура за “Открит сезон” третата фаза - разпределение на допълнителния капацитет на тръбите на преносната система, както и обвързващи споразумения, е между 15 април и 15 юни тази година.

Подписването на предварителни ангажиращи договори е фиксирано до 15 юли 2018 г.

С какво разполагаме в момента?

България към днешния ден има възможност да обърне потока на газа от Турция към България. От юли ще може да транспортира вече 15 млрд. куб. м газ на година от компресорните станции Странджа при Лозенец до компресорната станция в Провадия. А оттам накъде?

Затова

се разработва

проектът за газова

тръба от Провадия

за Зайчар

Към това обаче ще се пристъпи, ако има ангажиращи договори по газови години и се вземе окончателно инвестиционно решение.

Допуска се, че това може да стане през третото тримесечие на тази година.

Следващата стъпка е обявяване на обществени поръчки за разширяване на съществуващата инфраструктура за пренос на природен газ.

За да се скъсят сроковете, ще се търси възможност да се използват съществуващи активи на компанията “Южен поток България”. Оценката за въздействие на околната среда за трасето и за газопровода още дълго време ще е в сила. Тя обаче трябва да бъде адаптирана към по-малкия капацитет на тръбата. В становище на МОСВ се казва, че докладът по ОВОС може да се препотвърди. Ще се използва и техническият проект.

Земи по трасето на “Южен поток” не са изкупувани, въпреки че се правеха много срещи по села и градове по трасето. Това също тепърва предстои.

От “Булгартрансгаз” казват, че всеки може да подаде искаше на допълнителен капацитет за тръбата. Осевен заявеното от “Газпром експорт” искане и подписания меморандум с азербайджанската газова компания “Сокар” за транспортиране на газ от тяхните находища, извън оня 1 млрд. куб. м газ за нуждите на българския пазар.

Възможностите са още за транзитиране на газ от LNG терминали (за втечнен газ -б.а.), строяли са два плаващи в Турция, за синьо гориво от Израел и от Кипър.

Българският газов оператор се подготвя, за да стартира проекта за новата тръба по трасето на “Южен поток”, но към този момент все още

стъпките до

окончателно

решение на “Газпром

експорт” не са

изминати

Все още я има опцията газът да се транспортира от Турция към Гърция, въпреки че гърците нямат инфраструктура и ще трябва тепърва да я строят. Докато у нас съществуващата се модернизира, а трасето на “Южен поток” е с ОВОС и проект.

Източници от газовите среди казват, че България е по-напред и от Сърбия в подготовката на проекта за транспортиране на газ от “Турски поток”.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Домати, краставици и картофи - по левче Тройно по-евтино се продават зеленчуци и плодове в "Столипиново" в сравнение с другите пазари в Пловдив. Домати, краставици, моркови, картофи, лимони и портокали вървят по левче. Марулата се предлага за 50 ст., връзка магданоз за 30 стотинки, а пресен лук за 80 ст. Килограм нар струва само 0, 40 лева.

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Един от най-скъпите пътни проекти у нас - строежът на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, събра рекорден брой кандидати. 26 компании - в консорциуми и самостоятелно, са подали оферти, стана ясно в петък при отварянето им в АПИ. (Кои са кандидатите виж в таблицата.). Повечето обединения са интернационални и включват чужди фирми,

"Шел": 1 на 5 са шансовете да бликне нефт или газ в Черно море

"Шел": 1 на 5 са шансовете да бликне нефт или газ в Черно море

"Не мога да бъде убеден, че ще намерим нефт или газ, но съм убеден, че ще постигнем най-доброто. Шансовете са 1 към 5 да се получи нещо, което си струва". Това обяви в Бургас шефът на петролния гигант "Шел" за Европа Макс Брауърс. Преди това разведе вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и кмета на Бургас Димитър

"Форд" към Мей: Ще затворим заводите си във Великобритания при Брекзит без сделка

"Форд" към Мей: Ще затворим заводите си във Великобритания при Брекзит без сделка

"Форд Мотор къмпани" предупреди британският премиер Тереза Мей, че ще затвори заводите си във Великобритания, ако се стигне до излизане на страната от ЕС без сделка, предаде "Блумбърг". От компанията обявяват, че твърд Брекзит ще има катастрофални последици за автоиндустрията в страната, предаде "Дневник".

НАП затвори шест магазина в Русе от началото на годината

НАП затвори шест магазина в Русе от началото на годината

Мобилни екипи за фискален контрол извършват проверки в търговски обекти в област Русе, като от началото на годината са запечатали шест магазина. Това съобщиха от офиса на приходната агенция в крайдунавския град. Последният случай е от почивните дни, когато със специален стикер са били запечатани вратите на голям магазин за китайски стоки в

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

След спада в продължение на шест месеца, притежаваните от Китай американски държавни ценни книжа се увеличиха до 1,123 трилиона щатски долара през декември, сочат данни на финансовото министерство на САЩ, предаде bulgarian.cri.cn. Китай, който все още е най-големият чуждестранен притежател на американски ценни книжа, държеше 1,

Жалба блокира “Турски поток” през България (Обзор)

Жалба блокира “Турски поток” през България (Обзор)

Изграждането на трасето на “Турски поток” през България е блокирано временно заради жалба срещу обществената поръчка. Тя е подадена от “Атоменергоремонт”, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки. Съобщението, че процедурата е спряна, докато по жалбата се произнесе КЗК, бе пуснато официално от “Булгартрансгаз”.

“Газпром” спечели  дело срещу “Овергаз” за 350 млн. долара

“Газпром” спечели дело срещу “Овергаз” за 350 млн. долара

Арбитраж в Цюрих отхвърли иска на Сашо Дончев заради спрените доставки през 2016 г. Арбитражният съд в Цюрих е отхвърлил иск на “Овергаз”, собственост на бизнесмена Сашо Дончев, за 350 млн. долара срещу “Газпром”. Това стана ясно от съобщение във фейсбук на Нери Терзиева - мениджър “Публични комуникации” в “Овергаз”.

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Необичайна оферта в интернет. Американски сайт за онлайн търговия обяви за продан пясък от Офицерския плаж във Варна. Няколко грама струват около 9 евро. Оказва се, че най-често купувачите на тази стока са хора, които са превърнали в хоби събирането на пясък от цял свят, предаде БНТ. Пясъкът на Офицерския плаж във Варна е един от най-ценните за

Собствениците на “спящи” акции ще ги прехвърлят без такса

Собствениците на “спящи” акции ще ги прехвърлят без такса

Притежателите на акции от масовата приватизация ще могат да се разпоредят с тях без такси. Това обявиха от Централния депозитар, в чийто регистър се съхраняват данни за собствениците. Обхватът на облекчението ще включва прехвърляне на съхранение на акциите по клиентска сметка при инвестиционен посредник, първата им продажба,

Най-коментирани

Министър Ангелкова впечатлена от възрожденска Елена, ще посети града

Министър Ангелкова впечатлена от възрожденска Елена, ще посети града

Община Елена представя подобаващо туристическия си потенциал на най-големия тематичен форум у нас – Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо 2019“, която ще продължи до 16 февруари. Министърът на туризма Николина Ангелкова бе сред първите гости и разгледа подробно щанда, който е с нова визия и показва възможностите за туризъм в

Менда Стоянова: Ниската безработица и ръста на средната заплата ще се запазят

Менда Стоянова: Ниската безработица и ръста на средната заплата ще се запазят

Тенденцията за ниска безработица и повишаване на средната работна заплата ще се запазят. Това прогнозира председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред БНТ. Според нея икономическите реалности ще изискват от работодателите да увеличават доходите, за да преодолеят недостига на работна ръка и квалифицирани специалисти.

50 000 виетнамци може да дойдат да работят в България

50 000 виетнамци може да дойдат да работят в България

През 2019 година Виетнам цели да изпрати 120 000 виетнамци на работа в чужбина, насочвайки се към пазари като Япония, Южна Корея, Тайван, Румъния и България. У нас може да дойдат около 50 хиляди души, които да работят в строителството, шивашката и текстилната промишленост, високотехнологичното селско стопанство и медицинското обслужване.

Търговският дефицит на България се свива с близо 7,7 млрд. лева за година

Търговският дефицит на България се свива с близо 7,7 млрд. лева за година

България увеличи търговския си дефицит през миналата година, след като търговията се сви и през последния месец на 2018 г., става ясно от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Наблюденията на  Investor.bg показват, че през ноември и октомври пак имаше ръст, през септември – лек спад,

Адвокати, нотариуси и банкери докладват в ДАНС потенциални перачи на пари

Адвокати, нотариуси и банкери докладват в ДАНС потенциални перачи на пари

Фирмите имат срок до 31 май да декларират реалните си собственици До 31 май всички фирми и неправителствени организации трябва да обявят в Агенцията по вписванията действителните си собственици, ако те са офшорки. Това предвижда публикуваният правилник към Закона за мерките срещу изпирането на пари. Той е приет в края на 2018 г.

Ангелкова получи Златен приз за България като дестинация за качествен туризъм

Ангелкова получи Златен приз за България като дестинация за качествен туризъм

На церемония в рамките на Международното туристическо изложение „Ваканция&СПА експо“ министър Николина Ангелкова получи Златен приз на сп. „Туризъм и отдих“ за утвърждаване на България като целогодишна дестинация за качествен туризъм, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма. Това е високо признание за усилията на нашия екип за

Над 1 млрд. лв. ще струва евентуално отчуждаване на частни терени край морето

Над 1 млрд. лв. ще струва евентуално отчуждаване на частни терени край морето

Над 1 млрд. лв. ще трябва да отдели държавата, ако се вземе решение да бъдат изкупени терени по Черноморското крайбрежие, които попадат в частни имоти. Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на журналисти в парламента, съобщи БТА.

Отчетоха най-малкия брой регистрирани безработни през януари за последните 16 г.

Отчетоха най-малкия брой регистрирани безработни през януари за последните 16 г.

Безработните, регистрирани в бюрата по труда през януари 2019 г. са 209 308 . Това е най-малкият им брой през този период на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г., съобщават от Агенцията. Равнището на регистрираната безработица през януари е 6.

НАП: Няма да удължаваме срока за касовите апарати

НАП: Няма да удължаваме срока за касовите апарати

Финалното решение ще вземе финансовото министерство Отсрочка за новите касови апарати няма да има, съобщиха ТАП н четвъртък. До края на следващата седмица анализ за готовността на бизнеса за смяната, подготвен от експертите на агенцията, ще бъде докладван във финансовото министерство, а то ще вземе финалното решение.

НАП: От 1 април касовите бележки за гориво ще съдържат подробна информация

НАП: От 1 април касовите бележки за гориво ще съдържат подробна информация

От 1 април 2019 г. всички касови бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще са по-подробни. Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното

България е  12-а в ЕС  по дял на  зелените  централи

България е 12-а в ЕС по дял на зелените централи

България е на 12-о място в Европейския съюз по дял на електроенергията, произведена от зелени централи. Това показват публикувани от Евростат данни, които се отнасят към края на 2017 г. Страната ни е и една от десетте членки на съюза, които са надминали вече националните цели за дял на енергията от ВЕИ в крайното енергийно потребление към 2020 г.

Отсрочка за касовите апарати, но не за всички

Отсрочка за касовите апарати, но не за всички

Финансовото министерство ще я обяви до дни До дни ще стане ясно дали и кой ще получи отсрочка за подмяната на касовите апарати. Засега търговците, регистрирани по ДДС, трябва да ги сменят не по-късно от 31 март. Тези, които не са в регистъра – до 30 юни, а големите вериги трябва да имат нов софтуер за управление на продажбите до 31 декември.

Търговията   с Германия  за първи път на плюс с 326  млн. евро

Търговията с Германия за първи път на плюс с 326 млн. евро

Федералната статистическа служба потвърди, че износът ни за най-голямата икономика в ЕС надхвърля вноса България вече изнася повече за Германия, отколкото внася оттам. Това обяви премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица. Данните от края на месец януари 2019 г. на Федералната статистическа служба на ФРГ (ДЕСТАТИС) за периода

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

След спада в продължение на шест месеца, притежаваните от Китай американски държавни ценни книжа се увеличиха до 1,123 трилиона щатски долара през декември, сочат данни на финансовото министерство на САЩ, предаде bulgarian.cri.cn. Китай, който все още е най-големият чуждестранен притежател на американски ценни книжа, държеше 1,

Икономистът Явор Алексиев: Намаляват разходите за храна

Икономистът Явор Алексиев: Намаляват разходите за храна

„Разходите на домакинствата у нас растат по-бързо, но това е следствие от увеличението на цените през изминалата година. Инфлацията се завърна с по-високи темпове, отколкото през 2016 – 2017 г. Но структурата на разходите е обнадеждаваща – намалява сумата, която харчим за храна”. Това коментира по Нова тв Явор Алексиев от Центъра за пазарна

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Необичайна оферта в интернет. Американски сайт за онлайн търговия обяви за продан пясък от Офицерския плаж във Варна. Няколко грама струват около 9 евро. Оказва се, че най-често купувачите на тази стока са хора, които са превърнали в хоби събирането на пясък от цял свят, предаде БНТ. Пясъкът на Офицерския плаж във Варна е един от най-ценните за

Чайна Телеком издаде първата 5G СИМ-карта

Чайна Телеком издаде първата 5G СИМ-карта

Чайна Телеком, един от трите телекомуникационни оператора на Китай, издаде първата 5G СИМ-карта за мобилен телефон на Пан Шъ'и, председател на Сохо Чайна (Soho China). Този ход е символичен, тъй като СИМ-карта все още не може да бъде използвана, но е знак за сътрудничеството между двете страни в комерсиализирането на 5G мрежата.

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Домати, краставици и картофи - по левче Тройно по-евтино се продават зеленчуци и плодове в "Столипиново" в сравнение с другите пазари в Пловдив. Домати, краставици, моркови, картофи, лимони и портокали вървят по левче. Марулата се предлага за 50 ст., връзка магданоз за 30 стотинки, а пресен лук за 80 ст. Килограм нар струва само 0, 40 лева.

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Един от най-скъпите пътни проекти у нас - строежът на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, събра рекорден брой кандидати. 26 компании - в консорциуми и самостоятелно, са подали оферти, стана ясно в петък при отварянето им в АПИ. (Кои са кандидатите виж в таблицата.). Повечето обединения са интернационални и включват чужди фирми,

Годината почна с 0,5% инфлация

Годината почна с 0,5% инфлация

Поскъпването е предимно заради хранителните стоки  След кратко затишие в последните месеци на миналата година 2019-а започна със сравнително висока месечна инфлация от 0,5%, като годишната отново е 3%. Този път тя се дължи предимно на поскъпването на хранителните стоки и безалкохолните напитки. Макар че след новогодишните празници те са