България с проект за газопровод по трасето на “Южен поток”

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова

България с проект за газопровод по трасето  на “Южен поток”

“Газпром експорт” е заявил необвързващо, че иска да транспортира газ от Турция към Сърбия

България работи по проект за газопровод по трасето на “Южен поток”, но не с начало Варна, а компресорната станция при Провадия и край границата със Сърбия при Зайчар.

Капацитетът му ще бъде много по-малко от 60 млрд. куб. м газ на година, както бе проектът “Южен поток”.

Какво се случва?

Подготвя ли се

страната ни да

транспортира газ от

“Турски поток” към

Сърбия,

а оттам към газовото хранилище “Баумгартен” в Австрия?

Преди дни сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че скоро вместо газопровода “Южен поток” ще бъде изграден “Сръбски поток”, който ще върви от България до Сърбия. Съществуващата компания “Южен поток”, формирана с намерението да изгради газопровода със същото име, ще се преименува в “Сръбски поток”, съобщиха местните медии.

“Булгартрансгаз” няма да назовава евентуалния нов газопровод в Северна България с никакво име. Този проект се води просто част от разширението на газопреносната мрежа на България.

Защо ще се строи?

През лятото на миналата година “Булгартрансгаз” пуска, по европейски правила обявление за първи етап по процедурата “Отворен сезон”.Тя е оценка за пазарното търсене на добавен капацитет за доставки на природен газ към и от съседни на България пазарни зони. Това се прави на всеки две години.

Казано по-просто, газовият оператор събира оферти на бъдещ пренос на природен газ и за резервиране на капацитет на тръбите.

В рамките на тази процедура компанията е получила

искане от “Газпром

експорт” за

допълнителен

капацитет на

границата с Турция

В момента той е към 14 млрд. куб. м газ, но синьото гориво с източник Русия се транспортира по българската транзитна мрежа към Турция. Искането на руската газова компания е за обратен поток и за увеличен капацитет за пренос на газ от Турция през България до границата със Сърбия. Количествата руски газ са чувствителна търговска информация и не се казват, но пък министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви при срещата си с турския посланик на 26 януари, че през юли се очаква да приключи модернизацията на транзитния газопровод за Турция и капацитетът му ще се увеличи на 15 млрд. куб. м.

Годината, от която “Газпром експорт” иска да започне транзириране на газ от Турция през България към Сърбия, е тази, в която изтича договорът за транзитиране на синьо гориво през Украйна, казаха от “Булгартрансгаз”. Справка показва, че това е 2020-а. Тогава се очаква да бъде завършен и “Турски поток”. В момента се строят две тръби с общ капацитет 30 млрд. куб. м газ на година. Количествата от едната тръба са за задоволяване на нуждите на Турция, а газът от втората е за транспортиране към Европа.

Стартирането на “Турски поток”, първата тръба се планира за 2019 г., би означавало, че транзитът към България, който сега е 17 млрд. куб. м, ще престане и тръбите от транзитната ни мрежа ще пресъхнат, въпреки че договорът за транзит с “Газпром експорт” е до 2030 г. и носи на година към 120 млн. долара от транзитни такси.

Необвързващото все още заявление на “Газпром експорт” е сигнал, че потокът на газа може да се обърне и

българските газови

тръби да не останат

празни

Заявените количества, които ще се транспортират към Сърбия, се по-малко от тези на входа на българската мрежа на границата с Турция. Така е, защото в България ще останат над 3 млрд. куб. м. В последните години вътрешното потребление расте с 6-7%, за 2017 г. е 3,1 млрд. куб. м. Освен това вероятно ще се транспортира газ към Гърция и Македония, което става и сега, но от Украйна през Румъния и България. Има и разходи за компресорните станции.

Необвързани с държавата експерти казват, че може да е 12 млрд. куб. м.

На база на това искане, с обществена поръчка, “Булгартрансгаз” възлага предпроектно проучване за разширяване на газопреносната мрежа. То е готово и предстои да се разгледа от технико-икономически съвет, както и от управителния и надзорния съвет на “Булгартрансгаз”, което ще стане съвсем скоро.

То казва варианти на трасето, капацитета на тръбата, колко компресорни станции ще се строят, какво ще е налягането. Какви ще са разходите. На тази база се изчислява тарифата за пренос на входно-изходната точка, която се внася за одобрение в КЕВР.

Следва втора фаза на така наречения “Открит сезон”. При нея се прави пазарен тест - събират се необвързващи оферти за добавен капацитет. Третата фаза е обвързващи оферти.

Всичко това са необходими условия,

за да вземе

“Булгартрансгаз”

окончателно

инвестиционно

решение за

реализиране на

проекта

Според публикуваната от газовия оператор процедура за “Открит сезон” третата фаза - разпределение на допълнителния капацитет на тръбите на преносната система, както и обвързващи споразумения, е между 15 април и 15 юни тази година.

Подписването на предварителни ангажиращи договори е фиксирано до 15 юли 2018 г.

С какво разполагаме в момента?

България към днешния ден има възможност да обърне потока на газа от Турция към България. От юли ще може да транспортира вече 15 млрд. куб. м газ на година от компресорните станции Странджа при Лозенец до компресорната станция в Провадия. А оттам накъде?

Затова

се разработва

проектът за газова

тръба от Провадия

за Зайчар

Към това обаче ще се пристъпи, ако има ангажиращи договори по газови години и се вземе окончателно инвестиционно решение.

Допуска се, че това може да стане през третото тримесечие на тази година.

Следващата стъпка е обявяване на обществени поръчки за разширяване на съществуващата инфраструктура за пренос на природен газ.

За да се скъсят сроковете, ще се търси възможност да се използват съществуващи активи на компанията “Южен поток България”. Оценката за въздействие на околната среда за трасето и за газопровода още дълго време ще е в сила. Тя обаче трябва да бъде адаптирана към по-малкия капацитет на тръбата. В становище на МОСВ се казва, че докладът по ОВОС може да се препотвърди. Ще се използва и техническият проект.

Земи по трасето на “Южен поток” не са изкупувани, въпреки че се правеха много срещи по села и градове по трасето. Това също тепърва предстои.

От “Булгартрансгаз” казват, че всеки може да подаде искаше на допълнителен капацитет за тръбата. Осевен заявеното от “Газпром експорт” искане и подписания меморандум с азербайджанската газова компания “Сокар” за транспортиране на газ от тяхните находища, извън оня 1 млрд. куб. м газ за нуждите на българския пазар.

Възможностите са още за транзитиране на газ от LNG терминали (за втечнен газ -б.а.), строяли са два плаващи в Турция, за синьо гориво от Израел и от Кипър.

Българският газов оператор се подготвя, за да стартира проекта за новата тръба по трасето на “Южен поток”, но към този момент все още

стъпките до

окончателно

решение на “Газпром

експорт” не са

изминати

Все още я има опцията газът да се транспортира от Турция към Гърция, въпреки че гърците нямат инфраструктура и ще трябва тепърва да я строят. Докато у нас съществуващата се модернизира, а трасето на “Южен поток” е с ОВОС и проект.

Източници от газовите среди казват, че България е по-напред и от Сърбия в подготовката на проекта за транспортиране на газ от “Турски поток”.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

"Газпром" обмисля да продължи "Турски поток" през България и Сърбия или през Гърция и Италия

"Газпром" обмисля да продължи "Турски поток" през България и Сърбия или през Гърция и Италия

Москва ще бъде готова да започне продължаването на газопровода "Турски поток" на европейска територия едва след като получи твърди гаранции от ЕС, че проектът няма да последва съдбата на "Южен поток", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. Лавров каза в интервю за "Сръбски телеграф", цитирано от агенцията,

Експерт: Цените на горивата паднаха заради по-ниската цена на суровината и заради натиска

Експерт: Цените на горивата паднаха заради по-ниската цена на суровината и заради натиска

Цените на горивата в България намаляват, както заради по-ниската цена на суровината, така и заради протестите и натиска върху производителите и търговците. Така коментира пред NOVA  инж. Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум спадът на цените на дребно от последните дни. На места в страната това намаление достигна до 15 стотинки на

Германски министър: Да се намалят данъците заради свиването на икономиката ни

Германски министър: Да се намалят данъците заради свиването на икономиката ни

Германия се нуждае от намаляване на данъците и други мерки, за да подкрепи дългосрочно икономическия си растеж, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер в публикувано днес интервю, цитирано от Ройтерс. Тази седмица най-голямата европейска икономика отчете за първи път от 2015 година свиване с 0,

Зелето поскъпва, ябълките и портокалите - по-евтини

Зелето поскъпва, ябълките и портокалите - по-евтини

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро падна тази седмица с 0,37 на сто до 1,364 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Базовото ниво на индекса - 1 000, е от 2005 година. Оранжерийните домати се продават тази седмица по 2,24 лева за килограм,

Втори пореден ден фериботите за Закинтос и Кефалония не работят поради лошото време

Втори пореден ден фериботите за Закинтос и Кефалония не работят поради лошото време

За втори пореден ден без фериботни връзки с континентална Гърция остават островите Закинтос и Кефалония поради силните ветрове в района, съобщава "Катимерини". Националната метеорологична служба издаде нов метеорологичен бюлетин, в който обявява забрана за отплаване на корабите от Закинтос и Кефалония за пристанището Килини и обратно до 18 часа

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Безплатно саниране е възможно с ЕСКО договор

Безплатно саниране е възможно с ЕСКО договор

Проектът позволява инвестицията да се изплати от понижените сметки за енергия До 40% от сметките за ток, парно, топла и студена вода може да бъдат спестени с подписване на ЕСКО договор. Това са споразумения, по-известни като “договор с гарантиран резултат”. Имат за предмет изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност в сгради,

Министърът на търговията на Турция ще е в България днес и утре

Министърът на търговията на Турция ще е в България днес и утре

Министърът на търговията на Турция г-жа Рухсар Пекджан ще бъде на официално посещение в България в неделя и понеделник, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на съобщение на турското Министерство на търговията. По време на двудневното си посещение Пекджан ще бъде придружавана от делегация, в която ще участват около 200 представители на

След месец ще е ясно дали “Турски поток” минава през България

След месец ще е ясно дали “Турски поток” минава през България

До края на годината, тоест след месец, ще стане ясно дали газът от “Турски поток” ще се транспортира през България към Европа. Това става ясно от документ, който “Булгартрансгаз” внесе за одобрение в КЕВР на 16 ноември. Преди дни бе официално открита морската част на “Турски поток” от руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп

Удължават лифта, за да ходят софиянци с метро до Витоша

Удължават лифта, за да ходят софиянци с метро до Витоша

Пътническа въжена линия до планината Витоша, която да има обща спирка с метрото, планира Столичната община. Намеренията на кметството в бъдеще метрото да се свърже със Симеоновския лифт са обявени отдавна. Идеята е първата линия на метрото да продължи от Бизнес парка и да стигне до околовръстното шосе при “Икеа”,

Най-коментирани

Кариерен форум за български студенти и млади кадри ще се проведе в Германия

Кариерен форум за български студенти и млади кадри ще се проведе в Германия

Кариерен форум за българи ще се състои на 29 ноември в Германия. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. Събитието, насочено към български студенти и млади квалифицирани кадри, ще се състои в периода 10.00 - 16.00 часа, в Гьоте университет, Франкфурт на Майн. Негов организатор e Германо-българската индустриално-търговска камара.

Банско забранява пластмасата в ски зоната

Банско забранява пластмасата в ски зоната

Всички заведения в ски зоната на Банско от този сезон няма да използват пластмаса по никакъв повод, съобщиха на пресконференция от концесионера "Юлен". Те ще бъдат заменени с такива, които могат да се преработват на 100%, като например стъклени бутилки, бамбукови сламки и картонени чаши. Тази стъпка е предприета по повод Световната битка с

Лиляна Павлова: Регионалните политики на Балканите се развиват бързо

Лиляна Павлова: Регионалните политики на Балканите се развиват бързо

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова получи от името на България престижната Годишната награда на Виенския икономически форум на церемония днес. Призът е за страната ни като партньор на форума за 2018 година и по повод големия принос за развитието на регионалното икономическо сътрудничество по време на

Ердоган: Очакваме първи доставки на газ през "Турски поток" през 2019 г.

Ердоган: Очакваме първи доставки на газ през "Турски поток" през 2019 г.

Турция очаква първи доставки на газ през газопровода "Турски поток" през 2019 г., заяви Ердоган на церемония за завършването на строителството на морския участък на газопровода, предава БТА. Очаквайте

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Свързват системите на КАТ и новия контролен орган Толполиция на пътя ще снима, а след това ще може и да глобява за липса на винетка. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени в парламента преди дни. Новите текстове се налагат заради въвеждането от началото на следващата година на електронна винетка за леките автомобили

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се повишат при сериозна инфлация в еврозоната

Лихвите по кредитите ще се повишат при по-сериозна инфлация в еврозоната. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в  предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия. ”Най-вероятно ще има повишаване на лихвите по кредитите. От друга страна, ако има рязко повишаване на лихвите задлъжнелите големи държави от еврозоната биха имали трудности, т.е.

Стабилният валутен курс на Северна Корея опровергава икономистите

Стабилният валутен курс на Северна Корея опровергава икономистите

Въпросът, който измъчва наблюдателите на икономиката на Северна Корея, е как страната може да поддържа стабилен валутен курс и да не допуска хиперинфлация въпреки строгите санкции, политическото напрежение и нарастващия търговски дисбаланс? Накратко, Северна Корея купува много повече, отколкото продава на Китай и заради санкциите почти не прави

Ангелкова: У нас вече идват все  по-богати туристи

Ангелкова: У нас вече идват все по-богати туристи

Приходите се увеличават повече, отколкото е ръстът на гостите Приходите от международен туризъм за първите девет месеца на 2018 г. възлизат на 3,2 млрд. евро според данните на БНБ, съобщиха от министерството на туризма. Ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7 на сто. В същото време обаче за деветте месеца на 2018 г.

Приходите от международен туризъм от  януари до септември са 32 млрд. евро, ръстът е със 7%

Приходите от международен туризъм от януари до септември са 32 млрд. евро, ръстът е със 7%

Приходите от международен туризъм възлизат на 3,2 млрд. евро в периода януари-септември тази година, показват последните данни на БНБ. Ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7 на сто. За 9-те месеца на 2018 г. над 7,9 млн. са чуждестранните туристически посещения, те нарастват с 5,5% в сравнение със същия период година по-рано,

"Йени шафак": Исторически ден за "Турски поток"

"Йени шафак": Исторически ден за "Турски поток"

Предстоящата днес церемония по завършване на строителството на морския участък на газопровода "Турски поток", на която ще присъстват президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, е сред водещите теми на турския печат. "Исторически ден за мегапроекта" ("Акшам"), "Исторически ден за Турски поток" ("Йени шафак"),

300 лева глоба и 70 лева такса, ако караш без винетка

300 лева глоба и 70 лева такса, ако караш без винетка

Цените на винетки за догодина остават същите 300 лв. глоба и 70 лв. компенсаторна такса ще плащат шофьорите, които не са си купили винетка и бъдат хванати на пътя. За камионите над 12 тона и превозните средства между 3,5 и 12 тона компенсаторната такса е съответно 175 и 125 лв. Глобата за тях е 1800 лв.

От март 2019-а на касовата бележка за гориво  ще има разбивка на цената

От март 2019-а на касовата бележка за гориво ще има разбивка на цената

Така ще знаем стойността без налозите От март 2019 г. на всяка касова бележка за продажба на гориво ще има разбивка на цената. Това е записано в проект за промени на наредбата за фискалните устройства, които финансовият министър Владислав Горанов обяви за обществено обсъждане. Всеки търговец ще прави на фискалния бон разбивка на сумата за

ДАНС, митници и НАП влязоха в данъчни складове край  Враца

ДАНС, митници и НАП влязоха в данъчни складове край Враца

Спецоперация на ДАНС, Агенция „Митници“ и НАП втори ден проверява данъчни складове край Враца. Първоначалната информация бе, че проверката е в складове на Гриша Ганчев. От отлично информирани източници обаче, "24 часа" научи, че всъщност проверката е в данъчни складове на русенската фирма ДМВ ЕООД. Фирмата е купила складовете от "Петрол".

Предлагат за обсъждане в касовите бележки за гориво да се вписва ДДС и акцизът

Предлагат за обсъждане в касовите бележки за гориво да се вписва ДДС и акцизът

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект за промяна на Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, съобщава пресцентърът на финансовото ведомство, цитиран от БТА. Срокът за подане на предложения е 21 декември.

Камиони, изрисувани с красиви места от страната ни, популяризират България

Камиони, изрисувани с красиви места от страната ни, популяризират България

Читатели, забелязали рекламата на колела в чужбина, призовават страната ни да я увеличи „В Словакия карах зад камион, чието ремарке бе изрисувано с гледки от Пловдив. Стана ми приятно, че рекламират родния ми град“, пише българин, живеещ от години зад граница. След час видял друг камион с картина от 7-те рилски езера.

Бизнесът вдига заплатите догодина

Бизнесът вдига заплатите догодина

Бизнесът предвижда догодина да се вдигнат средните заплати с поне двуцифрено число. "През последните две години имаме двуцифрен ръст на средата работна заплата. Тази тенденция ще се запази и през следващата година" каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща на работодателите и синдикатите при премиера Бойко Борисов.

Шанхай с $238 млрд. чуждестранни инвестиции от началото на реформите и отварянето

Шанхай с $238 млрд. чуждестранни инвестиции от началото на реформите и отварянето

От началото на политиката за реформи и отваряне към света Шанхай е привлякъл 238 милиарда долара чуждестранни инвестиции, става ясно от данни на местната Комисия за търговия. Благодарение на това финансиране в града са били реализирани 95 000 проекта, а само за миналата година стоте най-големи чужди компании там са реализирали приходи от близо 3

Държавата дава по още 100 лв. за помощи за топло

Държавата дава по още 100 лв. за помощи за топло

Още по 100 лв. помощи за топлоенергия ще получат 210 хил. българи. Това решение взе правителството на днешното заседание. Така общо енергийно бедните ще получат по 474,15 лв. Допълнителните 100 лв. ще се изплащат от 12 декември на всички одобрени от Агенцията за социално подпомагане, обясни социалният министър Бисер Петков.

Задържаният за финансови злоупотреби Карлос Гон остава начело "Рено"

Задържаният за финансови злоупотреби Карлос Гон остава начело "Рено"

Карлос Гон остава председател и главен изпълнителен директор на "Рено". Това стана ясно след извънредното заседание на съвета на директорите на автомобилната компанията, съобщава БНТ. Той беше задържан в Япония заради злоупотреба с активи на партньора на "Рено" - Нисан Мотър Корпорейшън и укриване на данъци.

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Толполиция ще снима и глобява, но само за липса на винетка

Свързват системите на КАТ и новия контролен орган Толполиция на пътя ще снима, а след това ще може и да глобява за липса на винетка. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени в парламента преди дни. Новите текстове се налагат заради въвеждането от началото на следващата година на електронна винетка за леките автомобили