Обсъжда се въвеждането на отпуск за бащите

Гъвкаво работно време за родителите за деца до 8 г., каза заместник-министърът на труда и социалната политика

- Българското председателство започна преговори с Европейския парламент за приемането на промените в директивата за командироване на работници в ЕС. Ще успеете ли да постигнете съгласие по тази тема, която раздели Европа на два лагера?

- Директивата за командироването е изключително чувствителна тема. В рамките на три години и половина се водеха много дебати между различните европейски страни. Целта на тази директива е да координира националните законодателства, така че един командирован работник да има същите права както на територията на собствената си страна, така и когато е командирован в друга. И да се гарантира работното време и заплащането. Притесненията на много страни членки бяха, че това ще наруши конкурентоспособността на определени сектори, особено на транспорта. Преговорният процес бе изключително труден, така че да се стигне до общо мнение и на източноевропейските, и на западноевропейските страни. Това се случи през октомври миналата година на един от съветите на министрите. Компромисните варианти бяха в няколко посоки- първо предоставяне на една формула какво представлява командироването на работниците - 12 месеца плюс допълнителни 6, които могат да бъдат удължени само с мотивирана нотификация на приемащата страна. Изключването се транспорта от прилагането на директивата, докато не се приеме секторно специфично законодателство. Колегите от министерството на транспорта също работят по този въпрос, тъй като сухоземният транспорт е една от основите теми, която ангажира командированите работници. Другата изключително важна тема бе начинът, по който се определят и изчисляват възнагражденията на работниците, когато са в командированата страна. Общият подход, който постигнахме, е да има сравнимост между брутния размер на възнаграждението. Той да се описва конкретно във всеки фиш на служителя - какъв е размерът на командированите, заплащанията и заплата. Когато започна преговорният процес с Европейския парламент голяма част от темите, които бяха довели до разделение на отделните страни членки, се поставиха отново на масата. Задачата, която ние сме си поставили, е в рамките на българското председателство да приключим преговорния процес. Затова и участието от моя страна в триалозите, както и участието на европейския комисар по заетост, социални политики, умения и мобилност Мариан Тийсен предполага възможност на политическо решение на част от проблемите, защото и правителствата, и европейските депутати имаме интерес да приключим максимално бързо преговорите, за да може да започнат да текат сроковете за прилагане на самата директива, защото консенсусът, който трудно постигнахме, трябва да е обозрим и видим за европейските граждани. За нас е важно да приключим успешно тези преговори, защото очакваме в началото на март ново предложение от страна на ЕК за създаването на нова европейска агенция, която ще се занимава с въпросите на командированите работници. Това е допълнителна регулация, която ще служи за една по-добра координация в борбата за недекларираната заетост и да се решават спорни въпроси при командированите

- Има ли начертан план с конкретни стъпки ?

- Планът, който сме си начертали, е да намерим допирните точки, с които можем да стигнем до успешни преговори, като отчитаме интересите на всяка страна членка. Най-вероятно ще се наложи ревизиране на преговорния пакет, които държавите - членки бяха постигнали към края на месеца. Очакванията ни са до края на март да сме приключили с преговорите с Европейския парламент. А на 7 март да излязат новите предложения на ЕК, свързани с европейския стълб за социалните права - новата агенция и единния европейски осигурителен номер. Това са двете стъпки, които в дългосрочен план се надяваме да бъдат гаранция за спиране на социалния дъмпинг, да се защитават по-добре правата на работещите хора в ЕС, без да се нарушават по никакъв начин принципите на свободното движение на единния пазар.

- Сред ключовите законодателни досиета, които ще се обсъждат по време на българското председателство, е директивата за осигуряване на по-добър баланс между личния и професионалния живот. Как промените ще улеснят живота на работещите?

- Тази директива за по-добър баланс на професионалния и личния живот е част от изпълнението на европейския стълб за социален подпомагане. Това е прокламация, която излезе през минималната година и през ноември държавните глави на всички страните-членки я подписаха. Следват се 20 принципа по отношение на равно третиране, равно заплащане, балансиране на личния и семейния живот, осигуряване на адекватна социална закрила и подкрепа. Надяваме се, в рамките на нашето председателство да бъде придвижена максимално бързо. Тази директива предвижда задължителен родителски отпуск и за бащите, който не може да се прехвърли към майките. В момента спорът е колко да бъде този отпуск - 2, 3 или 4 месеца. Друг важен момент е въвеждането на допълнителни възможности за родители на деца до 8 г., които да могат гъвкаво да използват отпуските и работното си време. Както и възможността за допълнителен отпуск, ако работещ човек трябва да се грижи за зависим или болен член от семейството. Целта на тази директива е да се разкрие скритият трудов ресурс, а жените да бъдат мотивирани да се върнат на пазара на труда. Тази директива породи доста въпроси от държавите-членки, защото натоварва осигурителните системи. Нашата роля по време на председателството е да запазим духа на директивата и да осигурим на работещите хора по-добър баланс на личния и семейния живот с повече права, без това да поражда допълнителни финансови ангажименти. В тази сфера е изключително разнообразно законодателството на страните членки и се координира трудно.

- Какъв пример може да даде България в тази посока?

- През миналата година, когато бях социален министър, се прие една промяна в КСО, която дава възможност на майките, които ползват първата една година от майчинството, да се върнат по-рано на работа, като освен заплатата да взимат и 50% от обезщетението за майчинство. От началото на годината има 1000 подадени заявления. Това е добра мотивация за работещите майки да съвместяват личния и професионалния живот. Другата добра практика, с която България може да се похвали, е програмата „Родители в заетост“. С нея осигуряваме детегледач за родители, които са неактивни на пазара на труда. До момента има над 2000 заявки, като са подписани 155 договора, а първите родители вече се възползват от бавачки. Дава се и допълнителен период от 4 месеца за тези, които търсят работа дори и да не са намерили детегледач, да се осигури възможност да се подготвят за интервюта или да минат през курсове и да се срещат с работодатели.

- Основна тема на за Българското председателство са уменията, които ще са необходими на работната сила в бъдеще. Кои компетенции ще стават все по-търсени на пазара на труда?

- За нас една от важните теми е бъдещето на труда. Това е един от четирите приоритета в сферата на социалната политика, с оглед развитието на дигиталните технологии, както и на големия дял на споделената икономика и отрицателните демографски тенденции на европейско ниво. Трябва повече да говорим как подготвяме нашата система на образованието и програмата за професионалната квалификация, както и какви знания и умения даваме на младите хора, така че да посрещнат предизвикателствата на пазара на труда. В световно ниво се очаква до следващите 10-15 г. броят на работните места да бъде много по-малък от колкото хората, които са в работоспособна възраст. Според изследване на Световната банка едва 20% от децата, които в момента са в първи клас, ще работят по специалност, която към момента съществува. Динамичността на смяната на професиите е много голяма, затова планираме през март голяма конференция с участието на страни членки, с представители на работодатели и синдикати, за да поставим първите стъпки от обсъждането на всичките тези теми и да излезем с препоръки и заключения, които ще бъдат приети от европейските социални министри през юни. Така ще имаме принос към честването на столетието на Международната организация на труда през 2019 г.

- Каква ще е ролята на България за приемането на стъпките за изпълнение на принципите, залегнали Европейския социален стълб? Как приложението ще подобри живота на хората?

- Целта на това предложение е да подобри живота на хората и да даде равни възможности и защита на всички. Стълбът почива на 20 принципа, които през ноември държавите членки се споразумяха. През март предстои среща на върха между представителите на ЕК, председателството, както и европейските ръководни структури, както и представители на работодателите и синдикатите. На нея ще обсъдим прилагането на стълба в аспекта на бъдещия бюджет на Европа. През юни ще направим голяма конференция, която отново ще бъде трипартитна , за да можем да сложим на масата предложението на ЕК за следващия бюджет на Европа след 2020 г. Практически тава предложение ще даде по-добра координация.