Модерната 6-етажна сграда на столичната улица „Московска“ 9, в която основен наемател е британското посолство, е продадена, съобщи посредникът по сделката - „Фортон“. От фирмата отказват да назоват името на купувача и стойността на сделката с мотива, че купувачът не желае да се разкрива. Уточняват само, че става въпрос за българско дружество.

Според „Фортон“ продавачът е регистрирания в Ирландия фонд за недвижими имоти „Авестус“, който притежава и „Мол София“ на булевард „Стамболийски“ чрез своето дружество „Дорадо 1“. За търговския център от над 1 година се водят преговори за продажба. По време на преговорите изтече информация, че основният кандидат да купи мола е южноафриканският фонд НЕПИ, но междувременно той купи два други мола - „Сердика“ и „Парадайс“.

Според информация на „Медиапул“ купувач е „Прайм Асет Московска“ АД, регистрирано в края на октомври м.г. Такова дружество с основни акционери братята Огнян и Владимир Павлови действително съществува и както подсказва името му очевидно е регистрано специално за да купи емблематичната сграда на ул. „Московска“.

„Прайм Асет Московска“ е част от холдинга „Прайм Пропърти“. Той едно от първите АДСИЦ в България – специални дружества с инвестиционна цел. От холдинга заявиха за „24 часа“, че ще отговорят на въпросите утре.

От финансовите отчети на „Дорадо 1“, която управлява мола на бул. „Стамболийски“, се вижда, че преди около две години е правена оценка на активите от наетата за тази цел агенция за недвижими имоти „Явлена“. Според нея молът е оценен за около 120 млн. лв., а сградата на „Московска“ - за 15 млн. лв.

Имотът бе построен от израелската фирма „Ащром“ през 2001 г. - три години преди същата фирма да изгради „Мол София“. Впоследствие и двете са били продадени на ирландския фонд.Сградата на „Московска“ е в историческия център на столицата – почти на метри от новата сграда на Народното събрание и непосредствено зад бившия царски дрорец. Тя е с 4500 квадрата офис площи. В началото там бе настанено представителството на Еврокомисията, а след това – британското посолство. Старата сграда на британците на бул. „Васил Левски“ тогава бе превърната в резиденция на британския посланик.

Според съобщението на „Фортон“ намеренията на новия собственик са да реновира свободните площи и да ги отдаде под наем. Най-вероятно британското посолство ще остане наемател.