Селскостопанската академия ще има самостоятелен бюджет като част от консолидираната фискална програма. Това предвиждат промени в Закона за Селскостопанската академия, приети на първо четене.

Приетите промени предвиждат академията да разработи Стратегия за научноизследователска, научно-приложна, иновативна и внедрителска дейност в областта на аграрния сектор, като тя да се актуализира на 3 години.

В промените е разписано още

намаляване на управителния съвет на академията. Тя ще се ръководи от председател, назначава от министър-председателя по предложение на земеделския министъра и управителен съвет.

От 1 април 2018 г. се предвижда държавните предприятия да се преобразуват в научни центрове към академията. Промените засягат Опитна станция по бубарство и земеделие – Враца, Опитна станция по соята – Павликени, Опитна станция по поливно земеделие – Пазарджик и Опитна станция по животновъдство и земеделие – Смолян.

В научни звена - експериментални бази е предвидено да преминат държавните предприятия към Института по земеделие – Шумен и към Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян.

В законопроектът е разписано преобразуването в научни звена – експериментални бази към съответните институти да стане от 1 април 2018 г.

Законопроектът беше подкрепен от 92 народни представители, а 32 депутатите се въздържаха да гласуват.