Работим непрекъснато с Европейската комисия по договорите с американските централи, както от страна на Министерството на финансите, така и от Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг. В комуникация сме непрекъснато. Към този момент няма становище на комисията за неправомерна държавна помощ към двете централи. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата Искрен Веселинов по време на парламентарния контрол. Тя заяви, че когато има информация, парламентът ще е първият, който ще я научи.  

По повод питане на депутата за повишените цени на тока на свободния пазар, Петкова заяви, че трите държавни дружества  - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК  стриктно спазват ангажиментите си - към регулирания пазар, към ЕК за доставка на еленергия за борсата, а останалите количества ги предоставят на свободния пазар.

Според статистиката на Евростат цените за свободния пазар у нас са едни от най-ниските в ЕС. Среднопретеглената цена за 2017 г.  е 76,90 лв. за мегаватчас, или 39 евро, в Унгария е 50 евро, в Румъния - 48 евро, даде примери Петкова.

Освен стандартните продукти с базова енергия с различни срокове на доставка, държавните фирми предоставяли и пакети с възможности за ежедневна промяна на товаровия профил. Предложените пакети варират със степен на модулация от 5 до 50%, в зависимост от техническите възможности на съответния производител. Тези гъвкави продукти са изцяло в интерес на купувачите. Такива не се предлагат на другите борси, заяви още тя.   

Колкото до търговците на ток, Министерството на енергетиката нямало контролни правомощия да предприема конкретни действия, каза Петкова. Тя съобщи, че ведомството и е разработило проект за промени в енергийния закон за правомощия на КЕВР да разследва свободния пазар за злоупотреби и манипулации. 

А анализи за картел прави КЗК и тя се е самосезирала.